fbpx

Počitnice in domače živali

Novice

Na počitnice lahko peljemo skoraj vse hišne živali, se pa vsekakor poraja vprašanje, koliko je to početje smiselno in potrebno Psi so od vseh malih živali najprimernejši za potovanja. Mačke, hišni zajčki, hrčki, papagaji in druge eksotične živali so neprimerno trši oreh. Ker niso primerni za počitnikovanja, sprehajanja ali prevažanja, se lastniki vsako poletje znajdejo […]

Na počitnice lahko peljemo skoraj vse hišne živali, se pa vsekakor poraja vprašanje, koliko je to početje smiselno in potrebno

Psi so od vseh malih živali najprimernejši za potovanja. Mačke, hišni zajčki, hrčki, papagaji in druge eksotične živali so neprimerno trši oreh. Ker niso primerni za počitnikovanja, sprehajanja ali prevažanja, se lastniki vsako poletje znajdejo pred neprijetno in težko odločitvijo, ko ne vedo, kako organizirati brezskrben dopust in hkrati najbolje poskrbeti za svoje ljubljenčke. Naj jih odložijo pri babici, poprosijo sosede, da jih popazijo, rezervirajo živalski hotel ali jih vzamejo s seboj?

 

 Roman Turnšek iz Društva proti mučenju živali Trbovlje je povedal, da dopust vedno preživlja s svojimi živalmi. “In vedno se imamo lepo,” doda. “Vedeti pa morate, da žival na počitnicah nikakor ne pomeni zgolj prijetnega oddiha, temveč tudi obveznost. Zato vsem, ki imajo živalske ljubljence, toplo priporočam, da pravočasno in temeljito pretehtajo vse razloge za in proti ter se na koncu odločijo tako, da bo najbolje za vse.”

Naj bo poleti prijetno tudi vašim kosmatincem

Po besedah Romana Turnška lahko skoraj vse hišne živali peljemo s sabo na počitnice, se pa seveda poraja vprašanje, koliko je to početje smiselno, potrebno in ne nazadnje uvidevno do živali. “Po naših izkušnjah je najbolj praktična in do živali prijazna rešitev, da ostanejo doma, ob ustrezni oskrbi, namestitvi in nadzoru drugih družinskih članov, sosedov ali prijateljev. Posebno mačke je priporočljivo pustiti doma, saj se večina zelo težko prilagaja spremembam okolja in se najbolje počuti doma, poleg tega lahko mačka – v nasprotju s psom, ki je bolj ubogljiv – zaradi zbeganosti v neznanem okolju pobegne, se skrije in izgubi.”

Če se ne moremo zanesti na pomoč svojcev ali prijateljev, se lahko obrnemo na hotele, specializirane za oskrbo in bivanje živali v času naše odsotnosti. “Nekateri živalski hoteli sprejemajo v goste samo pse, drugi tudi mačke, precej redki med njimi pa znajo poskrbeti tudi za kakšnega hrčka, papigo ali morebiti celo kačo ter kuščarja. Za namestitev v hotel je treba živali predhodno cepiti proti steklini in kužnim boleznim, živali pa morajo biti tudi sicer zdrave in nepoškodovane,” je povedal Turnšek. “Z vsemi informacijami o pasjih hotelih vam bodo postregli na Kinološki zvezi Slovenije v Ljubljani, najverjetneje pa tudi na najbližjem kinološkem društvu, društvu za zaščito živali ali veterinarski kliniki. Sam bi predlagal hotel na Horjulu, ki deluje poleg zavetišča za zapuščene živali pri Poloni Samec.”

Pripravite prtljago za kužka ali muco

Če nam vrsta in velikost živali, njen značaj, dolžina potovanja, ne nazadnje pa tudi finančno stanje ne omogoča, da bi žival pustili doma oziroma jo namestili v hotel za živali, moramo nujno upoštevati nekaj železnih pravil in praktičnih nasvetov, brez katerih se lahko vsak, še tako lepo načrtovan dopust v družbi živalskega ljubljenčka v trenutku spremeni v neprijetno doživetje. Turnšek svetuje: “Preden se podamo na potovanje, moramo poskrbeti za pravočasno cepljenje našega štirinožca, prav tako se mora med našimi kovčki in potovalkami obvezno najti nekaj prostora tudi za njegovo prtljago, ki vsebuje najnujnejše stvari; košaro, spalno odejo, zalogo običajne ali briketirane hrane vsaj za prvo popotno nujo, skodelo za svežo pitno vodo, povodec za pse, morda tudi nagobčnik in kakšno igračo. Priporočljivo je, da s seboj vzamete tudi potovalno pasjo ali mačjo lekarno, ki vam bo pomagala pri nudenju prve pomoči ob večjih ali manjših počitniških nezgodah vaše živali. Lekarna, ki vsebuje sredstva proti klopom, bolham, komarjem in srčnim črvom, sodi k osnovni opremi potujočega lastnika domače živali, največkrat psa. Dobite jo pri vašem veterinarju, ki vam bo pri tem svetoval in njeno osnovno vsebino po potrebi tudi prilagodil.”

Potni list in cepljenje

Če s psom potujete v tujino, to po besedah Turnška zahteva temeljite priprave. Za psa ali mačko obvezno priskrbite mednarodni evropski potni list za živali. Pred odhodom žival obvezno peljite na veterinarski pregled, s katerim boste ugotovili njeno splošno zdravstveno stanje. Žival mora biti pred prestopom meje v skladu z zakonom zaščitno cepljena proti steklini in proti kužnim virusnim boleznim. Cepljenje proti steklini je obvezno za pse, mačke in dihurje, te živali pa morajo biti označene tudi z mikročipom. Pozanimajte se, ali so morda v deželi, kamor potujete, nevarne živalske bolezni in kako se je mogoče zaščititi pred njimi. Če boste letovali v hotelu ali kampu, predčasno zahtevajte pisno potrditev rezervacije za bivanje s psom. Ker so predpisi od države do države različni, Turnšek priporoča, da najmanj mesec dni pred vstopom v državo potovanja preverite pravila in določbe pri pristojnem konzulatu, najbrž pa imajo določene informacije v sklopu svojih potovalnih programov tudi turistične agencije, prek katerih potujete.

Mačke teže prenašajo potovanja kot psi

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Tudi med potjo je treba živali posvetiti veliko pozornosti. “Če psa ali mačko prevažamo v osebnem avtomobilu, moramo vselej poskrbeti za dodatno transportno opremo, na primer transportni boks za mačke, ločen prostor za pse v obliki pregrajenega zadnjega dela avtomobila ali prtljažnika. Nikoli pa ne smemo živali prevažati na motorjih ali kolesih,” navaja Turnšek. Strokovnjak za oskrbo malih živali poudarja, da mačke v nasprotju s psi neprimerno teže prenašajo vožnjo in potovanje. K temu nedvomno pripomorejo prevozni pogoji v osebnih avtomobilih, ki so za mačke običajno dosti neprijetnejši kakor za pse, sploh ker moramo mačko zapreti (ali pa je vsaj dobro, da jo zapremo) v namensko transportno kletko, tam pa je nedvomno zelo utesnjena. “Ker tudi razgret avto ni najprijetnejše mačje ali pasje bivališče, priporočam, da potujete zgodaj zjutraj, zvečer ali ponoči, ko so temperature ugodnejše. Če vklopite klimo, jo uporabljajte zmerno, saj pretiravanje škoduje tako živalim kot ljudem. Če se z vami pelje pes, se je dobro na poti večkrat ustaviti, da kuža opravi potrebo, se razgiba, pije idr.”

Zavarujte jih pred pasjo vročino

Ne samo hišni ljubljenčki, pač pa živali nasploh težko prenašajo vročino. Pravzaprav celo veliko teže od ljudi, saj je njihova telesna temperatura višja od človeške. Zato je prav, da v vročih dneh, ko se z družino zadržujete na plaži, kot osveščeni in odgovorni lastniki ustrezno poskrbite tudi za živali, ki vas spremljajo. Turnšek pojasnjuje, da moramo živalim vselej zagotoviti senčen, dovolj velik prostor brez prepiha. Dajmo jim dovolj sveže pitne vode, da se lahko odžejajo. Priporočljivo je tudi, da (predvsem) pse občasno poškropimo ali stuširamo z vodo. Če gredo vanjo sami, še toliko bolje, sicer jih osvežimo sami. Po namakanju v morski vodi je pomembno, da žival stuširamo in tako z dlake odstranimo neprijetno sol.

Pri uporabi sladke vode pazimo, da z uporabo hladnega curka psa ne presenetimo oziroma mu ne povzročimo šoka. Uporabimo mlačno vodo, ki jo po potrebi predhodno ogrejemo na soncu.

“Za nastanek težav je velikokrat dovolj samo majhna nepazljivost ali napaka, in če jih poznamo ter se jim pravočasno ognemo, bomo našemu kosmatincu tudi v pripeki življenje naredili prijetno, sebi pa prihranili marsikatero dopustniško nevšečnost,” zaključuje Turnšek.


Sledite nam


RSS Ustavi se!