fbpx

Na kolo za lepo telo – v Parizu

Novice

Od Maraisa do Eifflovega stolpa, kot bi mignil Eden najboljših načinov, da si ogledate francosko prestolnico, je zagotovo kolo. In mestne oblasti so poskrbele, da vam kolesa ni treba privleči od doma. Čaka vas Velib. Od leta 2007 so po vsem mestu številna parkirišča za kolesa, najboljše pa je, da lahko kolo vzamete na eni […]

Od Maraisa do Eifflovega stolpa, kot bi mignil

Eden najboljših načinov, da si ogledate francosko prestolnico, je zagotovo kolo. In mestne oblasti so poskrbele, da vam kolesa ni treba privleči od doma. Čaka vas Velib. Od leta 2007 so po vsem mestu številna parkirišča za kolesa, najboljše pa je, da lahko kolo vzamete na eni postaji in ga potem pustite na drugi. Po mestu je tako na približno 1.450 postajah več kot 20.000 koles.

 

Idealno za turiste, pa tudi zelo priročno za Parižane. Lahko si mislite, da je v času stavk skoraj nemogoče dobiti prosto kolo. Poleti kolesa uporabljajo predvsem turisti, Parižani pa prestolnico množično zapustijo. Tako ni redek prizor, ko hodiš po ulici, pa te po levi in desni prehitevajo Velibova kolesa. Najlepše pri kolesarjenju v Parizu je, da čeprav se izgubiš, to gotovo ne traja dolgo, spotoma pa vidiš kaj zanimivega, kar bi vam sicer mogoče ušlo. Kako uporabiti Velibovo kolo? Brez denarja seveda ne gre. Plačati je treba depozit za primer, da bi se vašemu kolesu v času vašega nadzorstva kaj zgodilo (beri: bi ga ukradli), potem pa izbereš možnost, ali želiš kolo za ves dan ali nekaj ur, če zamenjaš kolo vsakih pol ure, pa je vožnja zastonj. Seveda velja dobro pogledati kolesa, ki jih imate na izbiro, čeprav je večinoma tako, da so vsa kolesa v spodobnem stanju.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!