fbpx

Pogled umetnika – Grenladija

Eksotična potovanja, Zanimivosti

Za popolno kombinacijo nedotaknjene pokrajine, ledenega pokrova Grenlandije ter Fjällrävnove kolekcije oblačil in opreme pa je poskrbel fotograf Klaus Thymann.

Fjällrävnova originalna Greenland kolekcija se je začela z eno samo jakno. Rodila se je iz diskusij, ki so po letu 1966 sledile raziskovalni odpravi na Grenlandijo. Po petdesetih letih je Fjällräven to kolekcijo nadgradil, njegova ekipa pa se je odpravila na Grenlandijo, da bi dokumentirala delo dveh podnebnih znanstvenikov, ki tam preučujeta ta neokrnjen, spoštovanja vreden in nevaren otok.

»Gabriel in Karina z ledenikom v ozadju vrtata v ledeno jedro. Če želiš doseči ledeno jedro, moraš najprej z lopato izkopati luknjo v sneg, dokler ne dosežeš ledene površine. Potem začneš vrtati.«

Ne bi bilo pravično zapustiti takšne veličine narave, ne da bi jo dokumentirali. Fjällräven je zato skupaj z nagrajenim fotografom Klausom Thymannom poskrbel, da je bilo pravici zadoščeno. Za voljo same raziskave, neverjetne pokrajine in želje po inspiraciji novih generacij, ki so se zaljubile v naravo, je Klaus Thymann ustvaril te čudovite fotografije.

Več o Klausu, njegovem sodelovanju s Fjällrävnom in povezavo z Grenlandijo si lahko preberete spodaj:

Odločitev Fjällrävna, da posname predstavitev Greenland Updated kolekcije na Grenlandiji, ne potrebuje veliko razlage. Konec koncev je bila leta 1966 prav odprava na Grenlandijo inspiracija za prvo oblačilo iz Greenland kolekcije. Praznovanje 50. obletnice na Grenlandiji je bilo zato samo po sebi umevno. Obstaja pa še en, globlji razlog za vrnitev na ta ledeni otok.
Od odprave leta 1966 se je povečalo taljenje grenlandskega ledu. Ta ledeni pokrov (drugi največji na svetu, takoj za Antarktiko) je imel osrednjo vlogo pri globalnem segrevanju ozračja. Ogromna ledena površina odbija svetlobo in s tem uravnava temperaturo po celem svetu, taljenje ledu pa vpliva na morske tokove. Če se celoten ledeni pokrov stopi, se bo nivo morja dvignil za kar 7.2m. Ni torej presenečenje, da so znanstveniki zaskrbljeni.
To je glavni razlog, da se je Fjällräven odločil združiti fotografiranje kolekcije s ponovnim odkrivanjem Grenlandije. Pri odkrivanju sta na pomoč priskočila dva podnebna znanstvenika: Gabriel Lewis in Karina Graeter.

Klaus Thymann je fotograf in režiser, ki si je s svojim delom prislužil številne nagrade. Leta 2013 je osvojil nagrado Sony World Photography v kategoriji moda in lepota, pred tem pa je leta 1996 postal najmlajši fotograf, ki je osvojil Zlato nagrado Kodak. Klaus pa ni samo odlikovani fotograf, je tudi ljubitelj narave, ki si je v zadnjih letih z različnimi aktivnostmi na prostem nabral veliko izkušenj.

Thymann se že od svojega 15. leta ukvarja z vizualnim pripovedovanjem zgodb. Skozi svojo celotno kariero se osredotoča na mapiranje zemlje – najsi bo fizično ali sociološko. To ga je spodbudilo, da je leta 2008 začel s projektom imenovanim Project Pressure. Je dobrodelni program, ki dokumentira ledenike po svetu v upanju, da bo ljudi spodbudil k spremembam. Zaradi svojega dela je bil zato očitna izbira za fotografiranje kolekcije Greenland Updated.

»Ena od edinstvenih značilnosti Grenlandije so njene raznobarvne hiše, ki ustvarjajo kontrast kamniti in beli pokrajini. Na fotografiji smo želeli prikazati ta kontrast in ga reflektirati skozi Karinina oblačila.«

Klaus Thymann ni navaden fotograf. Inspiracijo je našel v svojih starših: mami, ki je bila forenzična raziskovalka, in očetu veterinarju. Na Open University je študiral okoljevarstvo, kar mu je omogočilo, da nam te kompleksne pojave predstavi na znanstven, vendar še vedno razumljiv način.
Sodeloval je z ljudmi iz različnih strok, vendar je v svoje delo vedno vključil poljudnoznanstveno noto. Enako je storil tudi za Fjällräven.

»Sodelovanje z Gabrielom in Karino je bilo zares navdihujoče. Obožujem fotografiranje ljudi, ki svoje delo opravljajo s strastjo. Delo, ki ga ona dva opravljata pa je poleg tega še zelo pomembno. Menim, da je Fjällräven storil pogumno potezo, ko se je odločil sodelovati s takšnimi znanstveniki.«

Sledite nam

Kolekcija Greenland Updated

Nova kolekcija Greenland Updated gradi na že dolgo uveljavljeni tradiciji in se hkrati pomakne še korak naprej. Brezčasna estetska podoba je nadgrajena s trajnostnimi materiali, kot sta denimo G-1000 Eco in Eco-Shell brez dodanega PFC. Oblačila pa so oblikovana tako, da jih z lahkoto sami vzdržujemo doma. Najpomembnejši, ikoničen del kolekcije je jakna Greenland Jacket, ki je bila oblikovana na podlagi prvih Fjällrävnovih jaken, izdelanih leta 1968. Ta klasika med outdoor oblačili je sedaj posodobljena z izboljšanimi in okolju prijaznimi materiali. Poleg jakne kolekcijo sestavljajo tudi Greenland kratke hlače, ki so tako udobne, da jih nikoli ne boste hoteli sleči. Lahko in močno blago je udobno hladno, ko poletne temperature niso. Enako velja za hlače Greenland Jeans z vgrajeno funkcionalnostjo, trpežnostjo in ikoničnim Greenland videzom. Za popolno praznovanje 50. letnice kolekcije Greenland je Fjällräven oblikoval tudi posebno izdajo nahrbtnika Kånken. Kånken Greenland je izdelan iz HeavyDuty Eco različice materiala G-1000, z všitimi vzorci, kot jih imajo ostali izdelki, pa se s kolekcijo popolnoma zlije.


Sledite nam


RSS Ustavi se!