fbpx

Poletne počitnice na snegu?

Potopisi

No, poletje v Les 2 Alp je pa zgodba zase. Že pozimi, ko smo se pogovarjali z domačini, so nam vsi v en glas trdili, da je njihova

Kot tipičen Slovenec, tudi sam zelo rad smučam. Kot otrok sem vedno zimoval na naših smučiščih in sem bil seveda zelo zadovoljen. Z leti sem postal zahtevnejši smučar in še moja tehnika smučanja se je tako izboljšala, da so postala domača smučišča premajhna in sem se začel ozirati za ponudbo tujine.
Najprej sem raziskal naše sosednje dežele, Avstrijo in Italijo, vendar so bile cene v terminih, ki so me zanimali, absolutno previsoke. Nato sem po naključju naletel na ponudbo Francoskega smučarskega centra Les 2 Alpes, oddaljen kako uro vožnje iz Grenobla, iz Ljubljane pa preko Milana cca. 6 do 7 ur.
Tri leta zapored smo tam preživeli, v sredini marca, nepozabne 7 dnevne počitnice. Prvi razlog je zagotovo cena, saj lahko za cca. 500,00€ pokriješ vse stroške; od karte, bivanja, hrane in potovanja. Kljub ugodni ceni pa kvaliteta ponudbe v nobenem segmentu ne zaostaja za ostalimi velikimi smučarskimi centri.

IMG_1025
Smučišče se razprostira na obe strani hriba, v sredini je vas; s tem da je na višjem, zahodnem hribu na vrhu tudi ledenik. Nanj celo zimo dovažajo sneg in ga shranjujejo za poletje. No, poletje v Les 2 Alpes je pa zgodba zase. Že pozimi, ko smo se pogovarjali z domačini, so nam vsi v en glas trdili, da je njihova poletna sezona, sploh julij in avgust, veliko bolj obiskana kot zimska. Niso me ravno prepričali, zato sem lani preveril sam. V sredini avgusta smo prispeli v zeleno alpsko vas, skoraj za vsakim ovinkom nas je pričakal pogled na lepe, zelene jase, obdane z iglavci. Zelo pogosto se, tudi v bližini vasi, nahajajo mala alpska jezera, s kristalno čisto vodo in idealne temperature, za poletno osvežitev.
Največje prijetno presenečenje pa je kompleks smučišča in stez za kolesarjenje oziroma gorski spust»downhill« imenovan. Les2alp otrok trek

Čisto na vrhu, na ledeniku, smo dopoldneve, nekje do 12.30, preživljali na bordu ali smučeh. Sneg je bil zelo dobre kvalitete, saj je naraven in lepo vzdrževan. Dokler res ne posije sonce po 11.30…… Tudi mnoge smučarske državne reprezentance so v tem času trenirale s svojimi ekipami, kar dokazuje na visoko kvaliteto ponudbe.
Po kosilu, okrog 14.00, ko se že malo odpočiješ od dopoldanskega smučanja, pa je na sporedu, kolesarjenje. Vsak sam se odloči kaj mu je bolj blizu. Lahko izbere cestno kolesarjenje po čudovitih alpskih poteh preko jas z jezeri in kočami z odlično kulinarično ponudbo, lahko pa si nadane vso zaščitno opremo (jo tudi sposojajo) in se poda na »smučišče«, kjer so proge prilagojene poletni uporabi, torej gorskemu spustu. Vse proge so po zahtevnosti rangirane in ustrezno barvno označene, tako da so primerne za vse zahtevnostne stopnje kolesarjev.

Les2alp skokV ceno tedenske karte je upoštevana tudi vstopnica za mestni, javni bazen. Glede na pestrost dogajanja, smo ga obiskali samo enkrat, kot poskus rehabilitacije telesa, po enem od napornih kolesarskih dni.
Nenazadnje, pa smo bili navdušeni nad kulinarično ponudbo in cenami; ki so zelo sprejemljive glede na ostala smučarska središča. Predvsem pa to ni »dunajski zrezek in pomfri« ampak čari francoske kuhinje od »fondija« preko odličnih paštet in do vrhunskih zrezkov z žara; da o vinu ne govorim.
Z lahkoto lahko zatrdim, da so bile poletne počitnice v Les 2 Alpes nekaj najlepšega kar sem doživel do sedaj na dopustu.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!