fbpx

Zdravje na poti

Zanimivosti

Veliko zdravstvenim težavam se lahko na poti izognemo z nekaj pripravami pred odhodom, dobrimi navadami na poti in znanjem kako postopati.

Ne glede na to ali gre za letalo, vlak ali ladjo, povsod, kjer je veliko ljudi so tudi bakterije. Vedno poskušajte pred uporabo pobrisati površine kot sta miza in straniščna školjka z antibakterijskim robčkom. Vsak starš naj ima pri sebi zavojček z robčki, da bo lahko priskočil na pomoč otroku ob odhodu na stranišče ali pred jedjo.

Za vsak slučaj imejte pri sebi prazne plastične vrečke, če bo komu od družinskih članov slabo. Če v gneči potujete na dolgih razdaljah, poskrbite, da bodo otroci občasno vstali in se sprehodili naokoli, če je to mogoče. Poskrbite za zadostno količino popite vode in redne obiske toaletnih prostorov, ne glede na to kako neprijetni bodo na izgled.

S seboj spakirajte zdrave prigrizke (suho sadje, oreščki, žitne tablice, riževe ploščice, krekerji) in ustekleničeno vodo. Če potujete z vlakom v nerazviti državi, se vzdržite nakupa hrane na samem vlaku. Kljub temu, da je vedno zabavno poskusiti nekaj novega, se držite hrane, ki jo bodo pripravili pred vami. Svetovna zdravstvena organizacija ima zanimiv slogan, ki si ga velja zapomniti: “Prevrite, olupite, skuhajte ali nanj pozabite!”.

Na potovanju z ladjo bodite pozorni na znake morske bolezni. Če veste, da ima nekdo iz družine občutljiv želodec, naj pred odhodom vzame tableto. Morska bolezen se pogosteje pojavi na prazen želodec, tako da je priporočljivo, če pred tem zaužijemo lahek obrok.

Ko lovite vlak ali izstopate, držite majhne otroke za roko, da ne izgubijo tal pod nogami. Ne dovolite jim, da se med vožnjo sklanjajo čez okno, saj zna biti zelo nevarno.

Klasični zdravstveni problemi na poti in kako jih rešiti

  • Potovalna driska: Skoraj polovica popotnikov ima na poti želodčne težave. Simptomi so želodčni krči, vrtoglavica, bruhanje in obiski stranišča. Zagotovite otroku dovolj vode in soli za redehidracijo. Če lahko jedo, jim ponudite polnovredne ogljikove hidrate kot so riž, krompir, testenine in kruh. Če je otrok dehidriran bo imel suha usta in med jokom le malo solz. Če opazite, katerega od znakov, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.
  • Jetlag: Potovanje in menjava časovnih pasov lahko povzroči slabo počutje. Pomagajte si z zadostno hidracijo in se ob prihodu na destinacijo prilagodite lokalnemu času. Dnevna svetloba vam bo pomagala ponovno vzpostaviti bioritem.
  • Ušesna infekcija: Plavanje v bazenih in odprtih vodah lahko povzroči vnetje ušes. Takoj poiščite zdravniško pomoč. Pri dojenčkih preverite, če imajo povišano temperature, ki je morebitni pokazatelj vnetja.
  • Opekline: Če potujete v vroče kraje, poskušajte zmanjšati izpostavljenost soncu, posebej med dvanajsto in drugo uro popoldan. Otroke zakrijte z oblačili in jih namažite s kremo s faktorjem. Če slučajno dobijo opekline, jih namažite z losjonom po sončenju in jim dajte protibolečinsko tableto za zmanjšanje bolečin. Če sumite, da je otrok dehidriran, poiščite zdravniško pomoč.
  • Ugrizi in piki: Na splošno so ti neškodljivi in povzročajo le srbečico. Če otroka piči čebela, poskušajte odstraniti želod in mesto pika sperite z vodo. Za pike komarjev uporabite kremo za pomiritev kože. Če ima otrok znake vnetja (rdečica, vročina, bruhanje) pokličite zdravnika.
  • Obliži: Sicer se otroci večkrat pritožujejo nad hojo, seveda pa, ko imajo žulje. S seboj imejte obliže in jih uporabite ob prvih znakih poškodovane kože.

Vir: lonelyplanet.com

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!