fbpx

Postojnska jama

Novice

Skrivnostno postojnsko podzemlje je tisti košček Slovenije, ki ga je izdolbla in oblikovala voda. V svetovno znani Postojnski jami se skrivajo lepote, ki jih je voda ustvarjala milijone let. 20 kilometrov dolg splet suhih in vodnih rovov, okrasje in človeške ribice so posebnosti najbolj obiskane slovenske podzemne jame. Jama je lahko dostopna, za ogled ni […]

Skrivnostno postojnsko podzemlje je tisti košček Slovenije, ki ga je izdolbla in oblikovala voda. V svetovno znani Postojnski jami se skrivajo lepote, ki jih je voda ustvarjala milijone let. 20 kilometrov dolg splet suhih in vodnih rovov, okrasje in človeške ribice so posebnosti najbolj obiskane slovenske podzemne jame.


Jama je lahko dostopna, za ogled ni potrebna posebna oprema. Stalna temperatura v jami je 10 stopinj Celzija in vanjo vozi podzemni vlak, notranjost pa razkazujejo jamski vodniki. Ogled jame traja uro in pol. Z vlakca se že kmalu začenja na levo in desno odpirati pogled v nenavadne podzemske prostore, ki jim ni videti konca. Okrašeni so s stalagmitnimi in stalaktitnimi podobami v vseh mogočih rjavkasto belih tonih. Včasih so jamski vodniki prižigali sveče ali bakle, da so kaj videli, danes pa je pet kilometrov poti, ki je namenjena turistič nemu ogledu, osvetljene z električno razsvetljavo. V Postojnski jami je kongresna ali plesna dvorana, kjer so že kmalu po tem, ko so jo leta 1819 uredili za turistični obisk, začeli na binkoštni ponedeljek prirejati plesne prireditve. Pod Veliko goro ali Kalvarijo, 45 metrov visokim podzemskim hribom na stiku treh rovov, je vožnje z vlakcem konec in pod se nadaljuje peš. Tu se druga za drugo vrstijo najlepše kamnite oblike. Preko Ruskega mostu, ki se imenuje tako zato, ker so ga preko globokega podzemskega prepada med prvo svetovno vojno zgradili ruski vojni ujetniki, je vstop v Lepe jame. Tukaj odmeva večno kapljanje in vsaka kapljica za seboj pusti sigasto sled. Velikanska Koncertna dvorana lahko sprejme 10.000 obiskovalcev in je zelo akustična, zato so občasno tukaj koncerti. Za vse malo bolj pustolovske duše vodi v sistem postojnskih jam šest vhodov. V sklopu postojnskih jam so še ^rna jama, Pivka jama, Otoška jama, Planinska jama in Jama pod Predjamskim gradom. Zaradi zanimanja za edinstveno človeško ribico in po odkritju posebnega jamskega hrošča, ki je prav tako prilagojen na večno temo, se je pred malo manj kot 200 leti v Postojni začela posebna veda: spelebiologija, veda o živih bitjih v jamah.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!