fbpx

Potapljajoci se raj na zemlji

Potopisi

Maldivi so eden redkih krajev na zemlji, ki je lepši kot na slikah, ko ga enkrat obiščeš. če imate priložnost, ga morate obiskati preden potonejo in ne bodo več primerni za bivanje.

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Raajjeyge Jumhooriyyaa
ހިވެދި ގުޖޭއްރާ ޔާއްރިހޫމްޖު
Zastava Maldivov Grb Maldivov
Nacionalno geslo:
LocationMaldives.png
Uradni jezik divehi
Glavno mesto Malé
Koordinate glavnega mesta 3 15′ S, 73 00′ V
Največje mesto Malé
Predsednik Mohamed Nasheed
Površina
– Skupno
– % voda
185. na svetu
300 km²
zanemarljivo
Prebivalstvo
– Skupno (leto)

Gostota

167. na svetu
301.475
1.005/km²
BDP (PPP)
– Skupno (leto)
– BDP/prebivalca
183. na svetu
1.250 milijonov USD
3.900 USD
Valuta rufija (Rf)
Časovni pas UTC+5
Neodvisnost 26. julij 1965
Državna himna Gavmii mi ekuverikan matii tibegen kuriime salaam (V narodni enotnosti pozdravljamo svoj narod)
Vrhnja internetna domena .MV
Nacionalna klicna koda 960

Republika Maldivi (tudi Divehi Raajeje) je država, ki jo sestavlja skupina okrog 2000 majhnih in nizkih atolov v Indijskem oceanu, jugo-jugozahodno od Indije oz. Šrilanke. Razprostirajo se v dolžini 840 km, v smeri poldnevnika, večji del v dveh vzporednih skupinah koralnih otokov, oddaljenih med seboj okrog 30 km. Naseljenih je samo 218 otokov s skupno površino 298 km².

Zaradi globalnih podnebnih sprememb se gladina oceana na območju države dviguje za 0,9 cm letno. Znanstveniki zaradi tega opozarjajo, da bo glede na višino otokov (ki v 80 % državnega ozemlja znaša približno 1 meter) v 100 letih to področje nenaseljivo. Tega se zavedajo tudi prebivalci, zato so Maldivi prva podpisnica Kjotskega sporazuma. Glavno mesto, Male je pred tsunamiji zaščiteno s 3 metre visokim obzidjem.

Glavne gospodarske panoge so ribolov, kmetijstvo (banane, papaje, mango) in ladjarstvo. V času ribolovne sezone odhaja na Indijski ocean polovica moškega prebivalstva, letni ulov pa dosega 40.000 ton rib.

Do 26. julija 1965, ko so postali samostojna država, so bili Maldivi pod upravo Združenega kraljestva, 11. novembra 1968, po smrti sultana M. F. Didija, pa so postali republika.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

No, na hitro sem skopiral osnovne podatke o Maldivih iz wikipedije, poiskusil pa bom zapisati svoje občutke ob obisku teh čudovitih otokov.

Kaj velikega potopisa ni, saj enega večjih otokov na južnem delu otočja obhodiš v eni uri. Sun island – dolg je 1.3 km in širok nekaj več kot 800m. Seveda lahko opišem vsak korak, ampak to niti ni neko popotovanje, saj so otoki namenjeni resnični sprostitvi in dejanskemu odklopu. čeprav ne manjka aktivnosti na teh otokih, se večina odloči za obisk otokov izključno zaradi poležavanja na plaži in uživanja.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

V glavnem z avionom se pristane pri glavnem mestu Male. En sam otok je namenjen samo letališču, če želite na glavni otok Male, se morate tja odpeljati s čolnom, v bistvu se morate na vse otoke odpraviti s čolnom ali avionskim taksijem. Ta otok je obdan s 3 metskim zidom proti cunamijem in je edini otok na katerem so postavljeni visoki bloki, kjer živi večina domačinov. Pravzaprav je vsak otok namenjen nečemu. Eden letališču, drugi mestu, tretji skladišču, četrti proizvodnji …itd. Naseljenih otokov je pribljižno 200, od tega jih je 90 namenjenih turizmu.

Otoki so nekoliko večji in manjši. Manjši so namenjeni zaljubljencem, ki si resnično želijo poležavanja, edina oktivnost je valjenje na plaži in snorkanje ob obali. Kdorkoli pa si zaželi aktivnosti, pa se mora odpeljati na kakšne druge otoke.

Plavanje z morskim psomMalo večji otoki, pa imajo organizirane tudi prave, tudi adrenalinske dogodivščine.

– jutranji ribolov
– večerni ribolov
– lov na velike ribe
– snorkanje
– potapljanje z jeklenkami (opraviš lahko tudi PADI tečaj)
– sledenje delfinom
– plavanje z wailsharki
– obiski otokov na katerih živijo domačini
– plavanje z mantami (velike okrogle ribe, podobne skatom)
– raznorazne otoške aktivnosti – pikado, namizni tenis, badminton, squash, biljard, snuker, odbojka na mivki, košarka, nogomet, kriket, fitnes…

Glavne značilnosti tega potovanja, ki se jih je dobro zapomniti.

Če se odpravite na turistične otoke, potem lahko s seboj vzamete nekaj denarja in kakšno bančno kartico. Upoštevajte, da marsikatera kartica, ki doma deluje brezhibno, tam ne bo delovala, tako da imejte za vsak slučaj tudi kaj denarja s seboj. Prvo pravilo, ni potrebna nobena menjava v domačo valuto, vse cene so v dolarjih, plačaš lahko mirno v evrih ali s kartico.

Na vseh otokih je enako, v bistvu smao podpisuješ račune na sobo, ki se zbirajo na recepciji, šele predzadnji dan, ko odhajaš prideš na recepcijo in vse poravnaš. Pri teh nakupih je treba paziti, saj se lahko nabere kar čedna vsota za plačati in lahko se zgodi, da vam zmanjka denarja. Kot drugo, vsa pijača vsaka oktivnost je zelo draga. V glavnem, ko si tam ni nič poceni.

Če že torej potujete, vzemite allinclusive – se zelo splača, seveda je začetna cena potovanja nekoliko dražja, vendar če računaš koliko stane voda (1.5l – 7$), pivo 0.33l 5$ in tako naprej. Seveda lahko vzamete tudi pol penzion, saj je hrane na pretek, vsa dodatna pijača pa se posebej plača. Vsaka kavica in dodatna voda, ki pa jo potrebujete. Seveda pa je vse odvisno od vaših želja in aktivnosti, če ležite samo na plaži, potem je tistih nekaj dolarjev zanemarljivih in jih z lahkoto poravnate, če pa imate slučajno kakšno družbo in spijete nekaj pirčkov ali coctailov hitro nananese runda 30$, če pa greste plavati z morskimi psi, pa to stane 49$, ribolov 29$…Nočni pogled

Veliko aktivnosti imate tako že vključene v paket allinclusive, odločitev pa je vaša. Ampak opozirlo, vse ni vključeno v allinclusive, tako da določene stvari, ki bi bile malo izven standarda, je treba vseeno plačati. SPA center, si vsekakor lahko privoščite, ampak najprej poglejte cene. Nikar ne filajte svojih kufrov z brisačami. Zamenjajo vam jih 3 na dan če želite. Najmanj pa vsako jutro. V kopalnici so mila, šanponi wc papir…v glavnem vse je tako lepo in urejeno, da s seboj prinesete samo kopalke, plavutke in masko, pa nekaj lahkih oblačil za zajtrk, kosilo in večerjo, pa še to si lahko vseskozi v enih in istih. Ne potrebujete večernih toalet, razen če želite v bljižnem lokalu izstopati. Vse odvisno od vaših namenov in interesov.

Potovanje po otokih je z ladjicami, če pa greste na nekoli bolj oddaljen otok, pa vas peljejo z hitro gliserji, gredo zelo hitro, ampak upoštevajte tudi do 3 ure vožnje v eno smer. Tako so nas pripeljali na otok iz letališča. Če ne marate vožnje po valovih s hitrim čolnom, potem raje vzemite avionski taksi, stane 115$ doplačila, ampak si v 30 minutah na najbolj oddaljenem otoku, vsi avioni pristajajo na vodi. Če vas ni strah takšnega letenja je to čudovita izkušnja, pa še otočje si lahko dodobra ogledate iz zraka.

LagunaPlavanje v lagunah
Rib je toliko, da se imate kaj za nagledati, četudi ne greste na greben, kjer je življenja in barvitosti še več, imate dovolj dela. Na vsako potapljanje ali snorkanje na greben pojdite v parih, nikoli pa ni dovoljeno brez nadzornika. Seveda lahko to storite tudi mimo varnostnika, ampak na lastno odgovornost. Tokovi so zelo močni in kaj hitro se zgodi, da se znanjdete na Sejšelih ali Šri lanki, če vas prej ne pojedo morski psi 🙂 Kjerkoli na otoku ste, imate samo nekaj korakov do morja, plaže so vse peščene – mivkaste. To pravzaprav ni mivka temveč jo sestavljajo na drobno zdrobljene korale, veliko bolj prijetno za boso hojo.

Kdaj na Maldive?
Obstajajo neke floskule, kdaj ja in kako je tam Ponavadi to govorijo ljudje, ki nikoli niso bili na Maldivih, ampak samo širijo govorice baba rekla, baba kazala. Moje mnenje, kadarkoli greste na Maldive je lepo in prijetno. Tam imajo dva letna časa. Monsunski čas in poletni čas. Trenutno je tam monsunski čas, ki pa pomeni, da pada nekoliko več dežja. Skoraj vedno ponoči, pa še to kakšno urico ali dve. vse skupaj so samo plohe. Glavna značilnost monsunskega časa je večja vlažnost 81%, četudi pade dež, se ozračje ne ohladi, zato ima vsak bungalov klimo, če ležiš v bazenu in piješ pivo, verjemite da vam ni nič hudega od te vlage. Skozi celo leto, je temperatura cca 30 stopinj. V monsunskem času so samo večji valovi, ki pa na laguno ne vplivajo veliko, razen da je voda morda nekoli bolj motna in je vidljivost slabša. Razlika v poletnem času je samo ta, da je tako mirno,d a se z vrha vidi tudi do 2 metra globino, kot če bi gledal skozi šipo, če pa si v vodi, pa tako ali tako ni nobenih problemov.

Kaj je prednost tega obdobja?
Nobene gužve, tako se lahko osebje veliko bolj posvetijo vam in vašem negovanju, kamorkoli prideš, kakrkoli želiš početi, vse ti je na voljo.

Osebje
Je prijazno, da je že kar grdo, počutiš se, kot da bi bil res kaj več vreden. Je pa lepo videti, kako skrbijo za otok in če veš še dejstvo kakšne imajo plače, potem si lahko misliš svoje. Glede na to, da je vse tako drago, so njihove plače tako mizerno nizke, da kar težko razumeš, komu gre ta denar. Ampak kljub temu, vsak dan pometejo vse listje s peska, ki pade na tla. Ko se zbudiš in greš na zajtrk, je pesek na novo pometen, ob obali pa so vse naplavljene korale pograbljene in pobrane. Otoki so tako čudoviti in urejeni, da resno lahko rečeš, da je to raj.

Če je kakšno vprašanje, pa mi ga lahko zastavite in bom dopolnil vtise.

Primož


Sledite nam


RSS Ustavi se!