fbpx

Pravljično-doživljajska transverzala po Sloveniji

Aktivnosti, Osrednjeslovenska

Ste že slišali za 5 čisto posebnih družinskih doživetij? Pravljično-doživljajska transverzala vodi po poteh, ki družinam in otrokom naravo in kulturo ter lokalne posebnosti približajo skozi zgodbo in pristna doživetja.

Pravljično-doživljajske poti se nahajajo v neposredni bližini Ljubljane in ponujajo nekajurno doživetje za družine, ki iščejo priložnosti za gibanje v naravi in sproščeno, otrokom prilagojeno spoznavanje novih krajev in njihovih posebnosti. Na poti so otroci na misiji – iščejo skrivnostne simbole, rešujejo naloge in s pomočjo knjižice na doživljajskih točkah spoznavajo značilnosti pravljičnega, pa tudi resničnega kraja. Cilj vseh teh doživetij je, da se otroci naučijo opazovati naravo in se zavejo pomena skrbi zanjo.

Poti lahko obiščete vsak dan od jutra do večera, priporočamo lahko pohodno obutev.

 Foto: Luka Dakskobler

Pred vami so posebne dogodivščine v naravi – zabava za celo družino!

Pot močvirskih škratov na Mali plac

 Foto: Luka Dakskobler

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov. Toda nagajivi škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac, poln zoprnih komarjev in nadležnih mušic. Otroci na poti iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija. Pot močvirskih škratov na Mali plac se prične v Športnem parku Bevke, kjer otroci v ŠPB Baru prejmejo Močvirsko beležko, lahko jo obiščete skozi vse leto vse dni v tednu od 8h dalje. Da bo doživetje na poti kar najmočnejše, še pred obiskom preberite slikanico Mali plac.

Polhov doživljajski park  

Foto: Aleš Fevžer

Polh rogovilež je na grajskem podstrešju zganjal hrup, zato ga je grof pregnal. S culico na rami odskaklja v gozd, kjer s pomočjo otrok išče nov dom. Na tem popotovanju otroci skupaj s polhom obiščejo in spoznavajo živali, rastline in druge značilnosti tega kraja. Izlet v Polhov Gradec, majhen kraj na koncu doline, bo popoln, če boste obisku Polhovega doživljajskega parka dodali obisk Polhograjske graščine in Muzeja Pošte in telekomunikacij, nad katerim so otroci navdušeni. Polhovo knjižico dobite v Hišici v grajskem parku pri Polhograjski graščini, ki je odprta vse dni v tednu od 10h dalje. Tudi Polh rogovilež ima zgodbo v svoji slikanici z istim naslovom.

Pravljični Šumberk

Foto: Luka Dakskobler

Domžale so mesto z bogato zgodovino in skrivnostno naravo. Otroci so v Pravljičnem Šumberku na nadvse pomembni misiji. Lisički pomagajo najti izgubljeni slamnik, ki je zanjo, pa tudi za vse druge živali na Šumberku ter celo za vse ljudi v Domžalah, sila pomembna reč. Pri tem spoznajo zgodbo o slamnikih iz Domžal, odpotujejo v prazgodovino tega kraja in odkrivajo pravljično lep gozd Šumberk, poln raznolikih dreves, živali in celo kraških jam. V njih domujeta jamski škrat Domželc in hrošček Simon, ki otroke vodi po poti. Pot se prične v Češminovem parku, v Kavarni Češmin v Domžalah, kjer otroci prejmejo knjižico, odprta pa je vse dni od 8h dalje. Slikanica Izgubljeni slamnik vam razkrije zanimivo skrivnost Šumberka.

Pot pastirskih škratov na Krvavcu

Foto: Iztok Medja

Planina Krvavec, le pol ure od prestolnice Ljubljane, vabi družine na pravo škratolovsko pustolovščino v pristno visokogorsko pastirsko okolje. Pred davnimi časi so pastirski škratje uročili planino in od takrat je na Krvavcu vse narobe. Muhavo vreme, začarana drevesa, prestrašena živina – to vse so škratovščine. Najraje pa škratje na planini nagajajo pastirjem, zato pastirji potrebujejo pomoč. Otroci na poti zbirajo škratorunske simbole, ustvarjajo nenavadne gorske melodije, se urijo v pastirskih igrah in spoznajo skrivnosti gorskih pašnikov na Krvavcu. Jim bo uspelo najti čarobni izrek in rešiti planino škratjega uroka? Pot se prične pri Brunarici Sonček in pozimi ne obratuje. Škratovsko beležko otroci dobijo pri blagajni kabinske žičnice na Krvavec ali v Brunarici Sonček na Krvavcu, ki je odprta vse dni v tednu od 8.30 dalje. Slikanica O pastirjih in škratih s Krvavca vas bo imenitno vpeljala v vsa doživetja na planini.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu

Foto: arhiv Škrateljc

Med Vrhniko in Logatcem se proti Zaplani vije najdaljši rimski spomenik v Sloveniji, imenovan Ajdovski zid. Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu te popelje v čas, ko so na naših tleh vladali Rimljani, obenem pa spoznaš nadvse zanimive rastline in živali. Na poti te spremljata Rimljan Julijan in smaragdni deževnik, ki ti razkrijeta veliko skrivnosti. Pa še veliko modrosti te čaka, saj se poučiš o slavnih latinskih rekih. Doživetje je v celoti dostopno tudi v angleškem in hrvaškem jeziku. Smaragdna dogodivščina ob Ajdovskem zidu je odprta vse dni v tednu, knjižico za obisk poti dobite v razstavišču Moja Ljubljanica ali TIC Vrhnika, pot pa se prične na križišču za Zaplano na cesti Vrhnika – Logatec (45.944860, 14.246734).


Sledite nam


RSS Ustavi se!