fbpx

Prešernova hiša v Vrbi po nujni prenovi spet odprta

Novice

Prešernova rojstna hiša v Vrbi je po tritedenski manjši prenovi ponovno odprla vrata za obiskovalce. V tem času so na hiši namestili točkovne snegolove, prostore prebelili in sanirali krušno peč. V prihodnje bo nujno potrebna še sanacija razpoke v fasadi in vlage, zlasti v kletnih prostorih, opozarja oskrbnica Mira Novak. V zadnjih treh tednih so […]

Prešernova rojstna hiša v Vrbi je po tritedenski manjši prenovi ponovno odprla vrata za obiskovalce. V tem času so na hiši namestili točkovne snegolove, prostore prebelili in sanirali krušno peč.

V prihodnje bo nujno potrebna še sanacija razpoke v fasadi in vlage, zlasti v kletnih prostorih, opozarja oskrbnica Mira Novak.

V zadnjih treh tednih so bila opravljena le najnujnejša dela v vrednosti 14.500 evrov, je povedala direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica Maja Zupan. Pojasnila je, da je sanacijo financirala država, saj gre za muzejsko hišo državnega pomena, pri čemer pa se je zaradi krize in rebalansa proračuna pojavil celo dvom, ali bodo sredstva zagotovljena, saj ministrstvo za kulturo ni bilo v stanju izdati naročilnice.

“Na srečo je bil denar že pred časom odobren Restavratorskemu centru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Z dobrim sodelovanjem in pomočjo kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije smo uspeli pridobiti potrebna sredstva,” je z izidom zadovoljna Zupanova, ki je vesela, da je skladno z načrti hiša še pred zaključkom poletja ponovno nared za obiskovalce. Te so v času prenove sprejemali v bližnjih Doslovčah v rojstni hiši Frana Saleškega Finžgarja, ki je med drugim poskrbel, da je bila rojstna hiša pesnika Franceta Prešerna v Vrbi leta 1939 preurejena v muzej.

Vir: rtvslo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!