fbpx

Slovenj Gradec v trikotniku poganskih kultnih točk

Novice

Nekdanje kultne točke, zanimivo in natančno, logično, a vendar skrivnostno povezane v prostoru, pričajo o mistični preteklosti sredi Mislinjske doline – o poganskem obredju in čaščenju, skozi katera se razkriva staroslovanska mitologija. Na prostorih, ki so imeli kultni pomen za stare Slovane, danes stojijo tri cerkve: sv. Pankracij na Grajskem hribu, sv. Marija na Homcu […]

Nekdanje kultne točke, zanimivo in natančno, logično, a vendar skrivnostno povezane v prostoru, pričajo o mistični preteklosti sredi Mislinjske doline – o poganskem obredju in čaščenju, skozi katera se razkriva staroslovanska mitologija.

Na prostorih, ki so imeli kultni pomen za stare Slovane, danes stojijo tri cerkve: sv. Pankracij na Grajskem hribu, sv. Marija na Homcu in sv. Jurij na Legnu.

Arheologinja Saša Djura Jelenko in etnologinja Brigita Rajšter, ki raziskujeta povezanost in pomen teh poganskih kultnih točk, sta prepričani, da je v Mislinjski dolini še veliko starodavnih skrivnosti, o katerih pa brez konkretnih dokazov lahko samo domnevamo.

Nedvomno je, da se trojica omenjenih kultnih točk navezuje na slovanski mit o sv. Juriju, nanj pa je mogoče navezati veliko pomenov in interpretacij, ki jih obe raziskovalki vztrajno odkrivata, zbirata in povezujeta v celoto. V Mislinjski dolini stojijo tri izjemne kultne točke. Vrhovna je na sv. Pankraciju nad Starim trgom, kjer zdaj stojita grad in cerkev sv. Pankracija.

Vir: delo.si

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!