Priprave na letališki varnostni pregled

Zanimivosti

Ohlapna oblačila ter prevelike jakne zahtevajo daljši varnostni pregled.

Nihče ne želi biti oseba, za katero na letališču pri varnostnem pregledu nestrpno stoji cela vrsta ljudi. Zbrali smo spisek stvari, ki nas pri pregledu upočasnijo.

MarkoP::trv: “Praktično: letos sem imel 19 poletov (od EU, preko Indije, Kitajske, Malezije…) in niti enkrat mi ni nihče zatežil, ker sem imel v ročni prtljagi tekočino za kontaktne leče in enodnevne leče, ki so vsaka v svoji tekočini (pa jih je bilo tudi po 50 kom). No, res pa tega nisem obešal na veliki zvon ;)”

# Ogromni kosi oblačil

Ohlapna oblačila ter prevelike jakne zahtevajo daljši varnostni pregled. Upočasnijo nas, ko z njimi opletamo, medtem ko želimo spraviti čevlje v škatlo za rentgen in iz nahrbtnika vzeti računalnik ali steklenico s tekočino.

# Čevlji z vezalkami

Čevlji naj bodo preprosti za sezuvanje in obuvanje. Obutev z vezalkami ali paščki vzame ogromno časa. Včasih lahko potniki na sebi obdržijo čevlje in se z njimi sprehodijo skozi rentgen, vendar pozor, mnogo čevljev z visoko peto v sebi skriva žebljičke, ki bodo ob pregledu zapiskali in potrebno jih bo sezuti.

# Kovinske zapestnice

Nakit je posebna vrsta upočasnjevalcev. Detektor sicer zazna določene kovine, vendar je težko reči, pri katerih bo piskalo in pri katerih ne. Kovinske zapestnice ponavadi povzročajo težave, medtem ko zlato, srebro in druge drage kovine navadno niso problem.

# Lasni dodatki

Včasih lahko pri pregledu ponagajajo lasni obroči in drugi dodatki. Najbolje se je izogniti vsem kovinskim dodatkom.

# Preveč prtljage

Prtljaga je vedno problematična. Pogosto se dogaja, da potniki s seboj prinesejo preveč kosov prtljage kot je dovoljeno. Pozabijo na tekočine, ki jih prenašajo v nahrbtnikih, zato je te priporočljivo shraniti na vrh torbe, da jih z lahkoto hitro zaznamo in pravočasno odstranimo. Izognite se tudi nošenju prtljage v plastičnih ali papirnatih vrečkah, temveč naj bo vsa prtljaga na zadrge.

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.