fbpx

Prvomajske počitnice: Amsterdam

Novice

Se želite sprostiti in se otresti spon vsakdanjosti? No,potem je Amsterdam prava izbira. To je mesto, kjer te nihče ne pogleda, kako si oblečen, kakšno pričesko nosiš, pa naj si star ali mlad. Amsterdam je hibrid starega z novim, združuje gostoto in vrvež velemesta z urejenostjo in prehodnostjo manjšega. Obiskovalcu dopušča neizmerne možnosti, da izrazi […]

Se želite sprostiti in se otresti spon vsakdanjosti? No,potem je Amsterdam prava izbira. To je mesto, kjer te nihče ne pogleda, kako si oblečen, kakšno pričesko nosiš, pa naj si star ali mlad.

Amsterdam je hibrid starega z novim, združuje gostoto in vrvež velemesta z urejenostjo in prehodnostjo manjšega. Obiskovalcu dopušča neizmerne možnosti, da izrazi sam sebe – skozi zgodovino, umetnost ali s posedanjem v kakšnem znamenitih Coffe Shopov. Sproščenost in toleranca sta sinonim za Amsterdam. Kakšen sončni dan si izposodite kolesa in se zapeljite do Zaanse Schans, tipične vasice z mlini na veter. Če pa nimate na voljo celega dneva, raje uberite druga prevozna sredstva. Ko se odpre pogled na številne mline na odprtem polju, se ne počutiš prav nič donkihotovsko. Občutek je super. Vsi tisti mlini, nekateri delujoči, krasen pogled. Zaščitni znak Nizozemske so tudi lesene cokle, v okolici Amsterdama je vsaj ena proizvodnja coklov, ki si jo velja ogledati. V tem času so na ogled že tudi številne razstave in borze cvetja – saj vemo, še en zaščitni znak Nizozemske – tulipan. Na večer postojte na glavnem trgu Dam, nato pa bo vsekakor zanimiv ogled Rdeče četrti – vam bo verjetno nerodno, punce pa bodo veselo razkazovale svoje čare, tu imate tudi Van Goghov muzej, narodni muzej Rijks, Hišo Ane Frank, kjer vam postreže z zelo pretresljivo izkušnjo. Omogočajo vam tudi ogled mesta s krožno vožnjo po kanalih. Zamuditi ne smete ogleda pivovarne Heineken. Ogledi so v dopoldanskem času, plačate nekaj evrov (vsota je simbolična) in vas popeljejo skozi zgodovino nastanka pivovarne do današnjega Heinekena. Najbolj zanimiv del je na koncu ogleda – v hišni pivnici vam postrežejo s pivom, kolikor ga lahko spijete. To je všteto v ceno ogleda in traja približno eno uro.

Če imate na dan obiska slučajno rojstni dan in to dokažete, dobite v roke posebej za to priložnost narejen vrček s pivom, ki ga morate spiti na dušek (na eks, po domače). V dokaz, da ste res vse spili, si vrček poveznete na glavo. Če je še kaj noter, boste pač malo mokri. Obisk priporočamo.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!