fbpx

Regijski park Škocjanske jame

Novice

VSEM LJUBITELJEM NARAVE Regijski Park Škocjanske jame leži v jugozahodnem delu Slovenije, na matičnem Krasu. Nahaja se v občini Divača, njegova površina obsega  413 ha. Škocjanske jame zavzemajo s prostornostjo dvoran in podzemne soteske posebno mesto med več kot sedem tisoč jamami v Sloveniji. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov,… Škocjanske jame […]

VSEM LJUBITELJEM NARAVE

Regijski Park Škocjanske jame leži v jugozahodnem delu Slovenije, na matičnem Krasu. Nahaja se v občini Divača, njegova površina obsega  413 ha. Škocjanske jame zavzemajo s prostornostjo dvoran in podzemne soteske posebno mesto med več kot sedem tisoč jamami v Sloveniji. Sestavlja jih splet enajstih jam, udornic, ponorov, naravnih mostov,… Škocjanske jame so zaradi edinstvene naravne in kulturne dediščine vpisane v seznam svetovne dediščine pri UNESCO že od leta 1986 in kot največje podzemno mokrišče na svetu leta 1999 v Ramsarsko konvencijo. Jame se ponašajo z velikim podzemnim kanjonom ter številnimi mogočnimi dvoranami, ki jih lepšajo raznobarvni in orjaški kapniki različnih oblik, zavese in prelepe ponvice. Skozi Škocjanske jame teče reka Reka, ki daje celotnemu spletu poseben pečat, v mirni vodi pa se zrcalijo zanimive jamske podobe, ki vedno znova presenečajo obiskovalce.

Ogled Škocjanskih jam traja v spremstvu izkušenih vodnikov poldrugo uro. 

Po obisku jam je v spremstvu vodnika mogoč še ogled etnološke zbirke, ki se nahaja v prenovljenem J’kopinovem skednju, ter krasoslovne – arheološke zbirke, ki priča o zanimivi in pestri zgodovini na tem območju. Ogleda trajata približno 40 minut. Ogleda posebej priporočamo šolam, saj bodo učenci in dijaki spoznali postopek pridobivanja žita in njegovo uporabo ter se ustavili v času ornega poljedelstva. Prav tako bodo lahko v Jurjevem skednju občudovali številne železne predmete iz 11. in 10. st. pr. n. št. (rezila, sekire), ter različne nakitne predmete (ovratnice, zapestnice in obeski)

V Parku Škocjanske jame se nahaja tudi učna pot, kjer lahko obiskovalci parka uživajo v neokrnjeni naravi ter občudujejo floro in favno parka. Sprehod po učni poti, kjer se obiskovalec seznani z naravno in kulturno dediščino traja približno dve uri.

Po končanem ogledu jam, skednjev ter učne poti se seveda prileže počitek, pijača in jedača. Za vse to poskrbijo v restavraciji »Gostilna pri jami«, kjer Vam nudijo pestro izbiro kraških in ostalih jedi ter pijač po naročilu. Restavracija je v glavni sezoni (junij-september) odprta vsak dan od 9.00 do 22.00.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Več informacij:
Park Škocjanske jame
Škocjan 2, 6215 Divača
Tel: 00386 (0)5 70 82 100 
Faks:00386 (0)5 70 82 105
E-mail:
[email protected]        


Sledite nam


RSS Ustavi se!