fbpx

Romantična cesta v Nemčiji

Potovanja

Mesto spominja na prizore iz pravljic bratov Grimm…

Če želite spoznati pravo, neokrnjeno Nemčijo, potem je potep po nemški Romantični cesti zagotovo najboljša možnost. Območje izjemno slikovitih mestec in zanimive pokrajine omejujeta mesti Würzburg na severu in Füssen na jugu, med katerima je 350 kilometrov. To bavarsko območje so pod skupno ime Romantična cesta povezali leta 1950, saj so po strahotah druge svetovne vojne želeli v deželo ponovno privabiti turiste.

Kaj ponuja Romantična cesta?

Ob njej leži več kot 20 južnonemških krajev, malo večjih in nekoliko manjših, ki so bogati z zgodovino, umetnostjo, kulturo in kulinaričnimi recepti, ki dajejo občutek, da ste se vrnili v srednji vek. V mestih ob poti je delovalo precej svetovno znanih umetnikov, na primer Balthasar Neumann, ki je zgradil znamenito palačo Residenz v Würzburgu, slikar in kipar Tilmann Riemenschneider, ki je obogatil predvsem stavbe v dolini reke Tauber, slikar in pesnik Carl Spitzweg pa je bil zaljubljen v mesteci Rothenburg in Dinkelsbühl. Na območje v okolici Nördlingen pa je pred več milijoni let padel meteor in ustvaril krater s premerom okoli 50 kilometrov.

takole: “Drugače imaš na tej poti cel kup stvari, Chimsee imaš nedokončan dvorec Ludvika Bavarskega na otoku, vredno ogleda.”

Skrivnostni Würzburg

Würzburg leži ob reki Maini na severu zvezne dežele Bavarske in ima okoli 130.000 prebivalcev. Univerzitetno mesto, obdano z vinogradi, je znano predvsem zaradi prekrasne baročne palače Residenz in mogočne trdnjave Marienberg. Po potepu po ulicah, si privoščite kozarček rujnega.

Romantični Rothenburg

Stare hišice nenavadnih oblik, veliko stolpičev, cerkvice in trdnjave so obdane z dobro ohranjenim obzidjem z neštetimi stopnicami in razglednimi točkami, ki spominjajo na prizore iz pravljic bratov Grimm.  Srednjeveško mesto s 6.000 prebivalci, vsako leto privabi okoli 2.000.000 obiskovalcev.

Neustrašni Dinkelsbühl

52 kilometrov južneje leži Dinkelsbühl, ki je nedotaknjen preživel tako tridesetletno vojno kot drugo svetovno vojno in se hkrati izognil modernizacijskim vplivom. Mesto je ohranilo podobo izpred 300 let – ozke ulice s stisnjenimi hišami, obdanimi z mestnim obzidjem.

Mogočni gradovi

Še južneje bodo ravnine zamenjale Bavarske Alpe. Že skoraj na meji z Avstrijo se visoko v nebo dvigajo pravljični gradovi Ludvika Bavarskega, zgrajeni v 19. stoletju. Za najepšega med njimi velja mogočni Neuschwanstein, ki so ga po načrtih Ludvika Bavarskega gradili med letoma 1869 in 1886, a ga niso nikoli dokončali. Služil je celo za navdih gradu pravljične junakinje Walta Disneyja Trnuljčice, ki je postal zaščitni znak Disneylanda.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]