fbpx

Romunija odpira vrata

Novice

Podobno kot ostale vzhodnoevropske države, se tudi Romunija zadnja leta trudi vzpostaviti ekonomsko stabilnost. Po padcu komunističnega režima, ki je zgradil močno industrijo, prihaja v ospredje storitveni sektor. Najmočnejši izvozni produkti so tekstil, stroji, kovine, minerali in gorivo. Leta 2002 je v EU pristalo 67% romunskega izvoza, 58% delež uvoženega blaga pa prav tako prihaja […]

Podobno kot ostale vzhodnoevropske države, se tudi Romunija zadnja leta trudi vzpostaviti ekonomsko stabilnost. Po padcu komunističnega režima, ki je zgradil močno industrijo, prihaja v ospredje storitveni sektor. Najmočnejši izvozni produkti so tekstil, stroji, kovine, minerali in gorivo. Leta 2002 je v EU pristalo 67% romunskega izvoza, 58% delež uvoženega blaga pa prav tako prihaja iz držav EU. Kar 23% vsega uvoženega blaga predstavljajo stroji in oprema, sledijo pa tekstilni izdelki, minerali, gorivo in kemikalije in njihovi proizvodi. Trenutno se vlada ukvarja s prestrukturiranjem in privatizacijo velikih vladnih podjetij. Povečala se je potrošnja in investicije, raste pa tudi življenjski standard. Če se odpravljate v Romunijo na poslovno potovanje, si vnaprej rezervirajte katerega od boljših hotelov, ki so v primerjavi z zahodnoevropskimi še vedno poceni. Slabši hoteli sicer navadno niso zasedeni, vendar je njihova kvaliteta vprašljiva.

Glavno letališče leži 16 km severno od Bukarešte. Tukaj boste našli veliko taksijev, s katerimi se pogodite za ceno nižjo od 466.000 lejev. Če se vam ta številka zdi nenavadna, vas bo pomiril podatek, da za en tolar dobite 168 lejev, torej vas bo taksi do Bukarešte stal okrog 2.800 tolarjev. Hotel Inter Continental ima za svoje goste organiziran prevoz z letališča za takšno ceno. Taksistom in natakarjem je v navadi dati 10% napitnine. Nevarnosti, ki prežijo na vas v Romuniji so žeparji, tifus in otroška paraliza. Poslovnim partnerjem prinesite poslovna darila z logotipom vašega podjetja. Ti vas bodo morda povabili domov na večerjo, nikar ne zavrnite, poleg tega, da je to pri njih v navadi, je domača hrana navadno veliko bolj okusna kot v restavracijah. V Romuniji živi okoli 22 milijonov prebivalcev, od tega desetina v Bukarešti, ki so večinoma pravoslavne vere. Slovenski državljani ne potrebujejo vize.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!