fbpx

Rudnik soli Wieliczka

Potovanja

Rudnik je neprekinjeno deloval od njegove ustanovitve v srednjem veku.

Rudnik je ena od najbolj poznanih turističnih znamenitosti na Poljskem. Leži 16 km južno od Krakova. V njem so prikazane dobro zaščitene rudniške sobe ter primitivno rudniško orodje in stroji. Rudnik je neprekinjeno deloval od njegove ustanovitve v srednjem veku. Danes dosega globino več 400 metrov z devetimi nadstropji in z blizu 315 kilometri hodnikov, galerij, sob in podzemnih jezer. Rudnik ima na splošno tri izrazite funkcije: kot aktiven, delujoč rudnik, kot svetoven podzemni terapevtski sanatorij za bronhialna in astmatična obolenja in kot pomembna turistična zanimivost obiskovalcev Krakova. Ljudje, ki si ogledajo rudnik, vidijo le prva tri nadstropja vzdolž zavitih cest okoli treh kilometrov. Ko sledijo subteranskim stezam, gredo mimo umetniških solnih rezbarij in masivnih solnih kapel sv. Antona iz 17. stoletja, najstarejših originalnih kreacij rudnika.

prosimzamnenja: “Vedno bolj pa me, kljub močnim predsodkom, vleče tudi v Romunijo. Cena je za 6 dni zelo ugodna, vidi pa se ogromno od univerzitetnega središča do jezera na višini 2035 m, ceste Transfagarasan in pa seveda ogromno mest, rojstno hišo in grad grofa Dracule, v ceno pa je vštet tudi večer s tradicionalno večerjo, glasbo … Skratka meni osebno zelo zanimivo. Ne iščeva neke noro romantične destinacije (ala Pariz, Benetke …) temveč nekaj, kjer se da res čim več videti. Čeprav mi je Romunija zelo privlačna, me nekoliko skrbi tista drugačna kultura in predvsem nižji standard življenja. Sem namreč kar razvajena v smislu urejenosti in čistoče.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]