fbpx

Sarajevo

Mesta

Sarajevo postaja vse bolj popularna turistična destinacija.

Sarajevo postaja vse bolj popularna turistična destinacija. Vsak turist ali popotnik si najprej želi ogledati Baščaršijo. Zadnji dve leti je ob vikendih na Baščaršiji tolikšna gneča, da ta, sicer prelep kraj, počasi izgublja svoj čar. Najbolj znane čevabžinice in burekđinice hrano pripravljajo že tako industrijsko, da je kvaliteta bistveno slabša, kot je bila še pred nekaj leti.
Obisk Baščaršije vam seveda priporočam, vendar (če je le možno) je ne obiščite v soboto ali nedeljo.

Poleg Baščaršije ima Sarajevo in okolica še veliko zanimivosti, ki si jih je vredno ogledati. V članku vam bom opisal nekaj krajev, ki si jih je vredno ogledati, če ste obiskali Sarajevo.

Če greste v Sarajevo s svojim osebnim avtom, ki je malo starejšega letnika in ste se z njim pripravljeni voziti tudi po malo slabši makadamski cesti, potem si morate ogledati kraj na Jahorini, kjer je včasih stal vojaški radar. Danes so od radarja ostale le še ruševine. Ta radar, ki je bil v rokah srbske vojske, so namreč v avgustu leta 1995 bombardirale sile NATO.

Ruševine radarja se nahajajo na nadmorski višini okoli 1.900 metrov, od koder je v primeru lepega vremena čudovit razgled po okoliških hribih in dolinah. V res jasnem vremenu se vidi vse do Durmitorja v Črni Gori.

Na kraju kjer stoji radar, so popolnoma ohranjeni podzemlji rovi, po katerih se je zanimivo sprehoditi. Potrebujete le baterijo ali svetilko na mobilnem telefonu.

V okolici radarja boste videli table, ki vas opozarjajo, da so prisotne mine. Zato hodite le po utrjenih poteh in se ne približujte tablam.
Če hočete priti do radarja, morate najprej priti do smučarskega centra Jahorina. Po cesti se morate peljati skozi cel smučarski center Jahorina. Ko se na koncu centra konča asfaltna cesta, nadaljujete pot v hrib po makadamski cesti. Ko po približno enem kilometru pridete do križišča, zavijete levo in nadaljujete pot  po makadamski cesti vse do radarja.
Če si boste šli ogledat vojaški radar in se boste z Jahorine vračali v Sarajevo, pojdite po poti preko preko planine Trebević, ki leži tik nad Sarajevom.


Nekje na dveh tretjinah glavne poti med smučarskim centrom Jahorina in mestom Pale, boste opazili odcep, kjer zavijete levo. Na kažipotu boste videli napis Lukavica. Od odcepa se peljite približno 6 kilometrov, kjer boste na desni strani zagledali manjši betonski element, ki predstavlja del bob steze. Tukaj zavijte desno na zelo ozko asfaltirano cesto. Po tej cesti se peljite približno 500 metrov in prišli boste do bob steze, ki je bila narejena za zimske olimpijske igre, ki jih je Sarajevo gostilo leta 1984.

Ko pridete, do bob steze, zavijte desno in se z avtom odpeljite 300 metrov po klancu navzgor. Prišli boste do velikega parkirišča, kjer parkirate avto in se odpravite peš do vrha (cca. 100 metrov) na vaši levi strani, če gledate proti Sarajevu. Na vrhu je od vojne porušen objekt, ki je včasih bil gostinski objekt. Od tu je najlepši pogled na Sarajevo, nad katerim boste zagotovo fascinirani. Ko se vračate nazaj, se ustavite pri bob stezi in se sprehodite po njej. Je zelo zanimivo!

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Ko boste v Sarajevu, si morate iti ogledati tudi izvir reke Bosne v mestnem naselju Iliđa. Kraj izvira reke Bosne je zelo lepo urejen in ga krasijo številna majhna jezera, v katerih plavajo snežno beli labodi.
Priporočam tudi obisk najvišje stolpnice v Sarajevu, ki se imenuje Bosmal. Stolpnica Bosmal je locirana na ulici Milana Preloga. Na vrhu stolpnice je odlična razgledna točka, kjer je zelo lep razgled na Sarajevo.

Če se odpravljate na izlet v Sarajevo ali kateri koli drugi kraj v Bosni in Hercegovini, sem vam na voljo za kakršno koli vprašanje.

Tomaž Gorec je popotnik, ki je prepotoval že dober del sveta. Poleg potovanj v daljne dežele, zelo rad potuje tudi po državah bivše Jugoslavije, ki so mu zelo pri srcu in jih dobro pozna.


Sledite nam


RSS Ustavi se!