fbpx

Se že dovolj zavedamo pomena trajnostnega turizma?

Novice

V Sloveniji se pomena trajnostnega turizma, torej takšnega, ki se kar najbolj prilagaja naravnim danostim in teh ne skuša spodnašati z nasilnimi posegi v okolje in množičnim turizmom, še ne zavedamo dovolj. (Foto: Photos.com) Tako kot na vseh področjih življenja, kjer se pojmi, kot so „ekologija”, „ekološki”, „trajnostni”, „zeleni” itd. vse pogosteje uveljavljajo kot magične […]

V Sloveniji se pomena trajnostnega turizma, torej takšnega, ki se kar najbolj prilagaja naravnim danostim in teh ne skuša spodnašati z nasilnimi posegi v okolje in množičnim turizmom, še ne zavedamo dovolj.

Teaser
(Foto: Photos.com)

Tako kot na vseh področjih življenja, kjer se pojmi, kot so „ekologija”, „ekološki”, „trajnostni”, „zeleni” itd. vse pogosteje uveljavljajo kot magične besede, ki naj bi človeka spet približale „naravnemu” in „neokrnjenemu”, se to dogaja tudi v turizmu. Skoraj ni več turistične agencije ali ponudnika turističnih storitev, ki vsaj del svojih potencialov ne bi ponujal oziroma oglaševal kot „ekološke”. Pri tem nemalokrat ugotovimo – seveda „na kraju samem” -, da gre za navaden lari-fari, za nameček v imenu „zelenega” še dodatno zasoljen. Da bi se pri izbiri svojih turističnih destinacij laže orientirali, kaj je „zeleno” in kaj ni, velja prebrati razmislek, ki govori o tej temi.

Ekoturizem kot trend

Ekoturizem je trend, ki ga podpirajo ključne svetovne turistične avtoritete. Toda v Sloveniji ta stvar še ni povsem prepoznana in uveljavljena. V naši državi je s promocijo ekološkega turizma leta 1998.začel Inšitut za trajnostni razvoj. Ker je leto 2002 bilo mednarodno leto ekološkega turizma, se je o ekoturizmu tedaj pisalo in govorilo, kot še nikoli poprej. Odtlej se je s pojavom začelo ukvarjati kar nekaj domačih ekoloških in turističnih organizacij, pri čemer so naletele na podporo Slovenske turistične organizacije (STO).

 

Nadaljevanje članka: http://www.ekomagazin.si/Turizem/Turizem/Ekoturizem-Iskanje-prave-poti.html

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!