fbpx

Sedmera jezera

Aktivnosti, Pohodništvo in gore

Dolina Triglavskih jezer ali Dolina Sedmerih jezer je ledeniška alpska dolina med Bohinjem in Trento.

Dolina Triglavskih jezer ali Dolina Sedmerih jezer je ledeniška alpska dolina med Bohinjem in Trento. Dolina Triglavskih jezer je kot narodni park zavarovana od leta 1924.  Krasi jo razgiban teren, zanimive rastline in živali, fosili in alpske živali. Dolina je znana tudi zaradi dobro razvitih kraških pojavov ter povesti o Zlatorogu.

1326656479_7130_09_panorama3

Dostop do doline Triglavskih jezer

 Z bohinjske strani lahko do Doline Triglavskih jezer dostopate is Stare Fužine preko Vogarja, planine Viševnik in Ovčarije do Koče pri Triglavskih jezerih (1685 m) – hodite približno 5 ur. V kolikor se zapeljete do planine Blato in dostopate preko bohinjskih planin, si prihranite približno 1,5 hoje.

Tudi dostop preko Komne terja slabih 5 ur hoje. Tretja možnost je mimo izvira slapa Savica. Po zahtevni strmi in serpentinasti poti skozi Komarčo je do Črnega jezera (1294 m) približno 2 uri, do Koče pri Triglavskih jezerih pa približno 3 ure hoda. Od Koče pri Triglavskih jezerih do Zasavske koče na Prehodavcih (2071 m) potrebujete še dobri dve uri hoje.

hribolazka: “Zadnji teden septembra nameravamo z družbo it preko doline Triglavskih jezer do koče na Prehodavcih, kjer imamo rezervirano prenočišče. Drugi dan bi šli preko Vratc nazaj domov. Sedaj je kolegica slišala, da to sploh ni pametna ideja, da je gor mraz, da se hitro spusti megla in da naj ne hodimo gor. Smo poprečni hodci, zato res ne vem kaj naj naredimo. Kakšno je vaše mnenje in prosim napišite vaše izkušnje.”
Čeprav je jezerc in mlak več, se največkrat omenja sedem Triglavskih jezer. Ostala skozi leto večkrat presahnejo.
Jezero pod Vršacem (oziroma Jezero v Podstenju; 1993 m nad morjem, pogosto je večino leta zmrznjeno)
Mlaka na Laštah (pod Zasavsko kočo na Prehodavcih – poleti pogosto presahne)
Rjavo jezero (dolgo 150 m, široko 100 m, globoko 10 m)
Zeleno jezero (globoko do 2 metra, zeleno obarvano zaradi alg)
Veliko jezero (ali Jezero v Ledvicah – največje jezero, 1930 mnv, 300 m dolgo, 120 m široko, do 15 m globoko)
Dvojno jezero (ob Koči pri Triglavskih jezerih, 1685 mnv, ob velikem vodostaju se spremeni v enega)
Črno jezero (najtoplejše od Sedmerih jezer, 1319 m nad morjem, 150 m dolgo, 80 m široko, 6 m globoko)
Vode iz najvišjega Jezera pod Vršacem odtekajo v dolino Soče in v Jadransko morje. Vsa ostala jezera so hidrološko med seboj povezana, vode pa se stekajo v Savo Bohinjko in naprej proti Črnemu morju.

Opozorilo

V jezerih se je prepovedano kopati ali izvajati kakšne druge rekreacijske dejavnosti. Če ne zaradi zakona, se prepovedi držite vsaj zaradi svoje vesti. V planinah pustimo samo svoje minljive sledi (zato v dolino s seboj odnesite tudi smeti).
vir: Bohinj Slovenija
Povzeto po temi: Sedmera jezera
Forum: Izleti po Sloveniji

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!