fbpx

Sicilija-božanska keramika

Potopisi

Tudi zaradi keramike, starodavnega videza pročelij, nekoč bogatih lastnikov, daje mestu poseben mističen in nostalgičen značaj.

Sicilijo po krivici povezujemo najprej z mafijo. Da se ji oddolžimo za to krivico jo spoznajmo preko drugih, bolj pomembnih zanimivostih, ki je skozi stoletja temu otoku dajalo značaj.
Ena izmed njih je gotovo izdelovanje keramičnih umetnin, okraskov in uporabnih predmetov. Ta starodavna obrt izvira še iz srednjega veka, ko so znane prve naselbine Fenečanov. Središče je mesto Burgio. Ime mesta izvira iz Arabske besede burg, kar pomeni trdnjava. Ostanki trdnjave so še sedaj vidni in del je tudi obnovljen.Ploščice

Tudi zaradi keramike, starodavnega videza pročelij, nekoč bogatih lastnikov, daje mestu poseben mističen in nostalgičen značaj. Ko se popotnik približuje mestu na hribu, mu vzbuja zaradi trdnjave in navidezne nedostopnosti, kar nekak srednjeveški, zlovešč občutek. Ko pa prispe v mesto, ta občutek nemudoma izgine. Pričakajo ga sončni žarki, ki se igrajo s pisanimi pročelji hiš, odbijajo od nešteto razstavljenih keramičnih raznobarvnih vaz, posod, ki jih ponujajo številčne trgovine in se na koncu izgubijo v nasadih mandarin, pomaranč ki se vejejo pod mestom. Končajo se šele ob morju.Trinog A

Seveda prav tako izdelujejo predmete v obliki njihovega najbolj znanega boga trinoga Trinacria. Najdemo ga v vseh oblikah. Na krožnikih, skoraj na vsakem vhodu v hišo, na grbu mesta, pri nakitu…Seveda turistom priporočajo za srečo, da kupijo vsaj eno inačico kot spominek.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!