fbpx

Sicilija- edinstveno oljčno olje

Potopisi

Bližina afriškega kontinenta, odprto morje okrog otoka predvsem pa specifična vulkanska prst dajejo pika na okusu in vonju. Drevesa oljk so na tem najbolj južnem otoku Italije ,

Oljčno olje je gotovo ena izmed najbolj znanih proizvodov iz Sicilije. Znana je po zelo starih sortah, ki izvirajo še iz stare Grčije.Sicilija olje brans 2 Večinoma so najboljše sorte Kalamata. Edinstveno značilnost pa jim daje posebno mediteransko podnebje, ki enako ostalim pridelovalcem oljk. Bližina afriškega kontinenta, odprto morje okrog otoka predvsem pa specifična vulkanska prst dajejo pika na okusu in vonju.Sicilija olje drevo 2 Drevesa oljk so na tem najbolj južnem otoku Italije , z razliko recimo Grčije, praviloma nižje raščena in imajo bolj goste veje. Tako jih je lažje obirati, predvsem se to pozna pri ročnem obiranju, saj s takim delikatnim pristopom povečamo kvaliteto olja. Nekako je splošno znano, da so olja iz Sicilije svetlejša. To je odvisno predvsem od sorte oljk in nekaj tudi od časa zorenja. Najboljše za uporabo v solatah je deviško ali hladno stiskano olje, za katerega velja da je bolj motno in so vidne usedline. Kvaliteto določa tudi stopnja kislosti, saj nižjo ko je, boljše kvalitete je oljčno olje. Sicer pa v Italiji spoštujejo stroga pravila Evropske unije, ki določa med drugim tudi, da morajo biti oljke organsko pridelane, brez uporabe umetnih gnojil, pesticidov…, da morajo biti olje pridelano v Italiji stiskano iz oliv, ki so zrasle v Italiji in podobno. Le tako ohranjajo visoko kvaliteto in svetovno slavo.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.