fbpx

Sikstinska kapela pred zaprtjem?

Novice

Največjo turistično znamenitost v Rimu vsako leto obišče kar štiri milijone obiskvalcev, okoli 25.ooo dnevno. Množice se potijo, v kapelo prinašajo prah in umazanijo, kar škoduje freskam. Rim – Tisoči obiskovalcev z vsega sveta vsak dan potrpežljivo stojijo v vrsti in čakajo, da lahko vstopijo v Sikstinsko kapelo in si ogledajo freske stvarjenja sveta. Kako […]

Največjo turistično znamenitost v Rimu vsako leto obišče kar štiri milijone obiskvalcev, okoli 25.ooo dnevno. Množice se potijo, v kapelo prinašajo prah in umazanijo, kar škoduje freskam.

Rim – Tisoči obiskovalcev z vsega sveta vsak dan potrpežljivo stojijo v vrsti in čakajo, da lahko vstopijo v Sikstinsko kapelo in si ogledajo freske stvarjenja sveta. Kako dolgo še?

Članek, nedavno objavljen v vatikanskem časopisu Osservatore Romano, katerega avtor je direktor vatikanskega muzeja Antonio Paolucci, zveni kot klic na pomoč. Tisoči turistov, ki vsak dan obiščejo kapelo sicer pomenijo velik denarni dobiček, vendar za seboj puščajo tudi sledi. Prah, telesni hlapi, vročina poprečno okoli 25.000 obiskovalcev na dan, štirih milijonov na leto, vplivajo na znamenite freske Michelangela in Botticellija. Paolucci je prepričan, da bi bilo bolje za poslikave, če bi kapelo dnevno obiskalo le majhno število ljudi.

Sikstinsko kapelo so po večletni obnovi leta 1999 spet odprli z javnost. Med renoviranjem so vgradili klimatske naprave, ki pa ne regulirajo samo temperaturo zraka, ampak tudi vlažnost. Od takrat se je število turistov podvojilo. »Vsi dišijo, se potijo, v kapelo pa prinašajo prah in umazanijo,« opozarja Paolucci. Med zadnjimi pregledi to leto so na freskah našli prah, ki s prostim očesom sicer še ni viden. »Če se nič ne bo spremenilo, bodo freske trajno poškodovali,« je prepričan direktor muzeja.«..

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!