fbpx

Sirakuze v Siciliji

Novice

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje.

Grki iz Korinta so ob vzhodni obali Sicilije, na otoku Ortigiji, v 8. stoletju pr. n. št. ustanovili mesto in pristanišče Sirakuze, kjer je bilo tudi največje grško gledališče.

Nekaj tem iz forumov, kjer so omenjene Sirakuze:

Sicilija

avtor teme: viv::trv

Sicilija z avtom

avtor teme: Alen::trv

kako na Sicilijo? 

avtor teme: Charli::trv

sicilija

avtor teme: andii

Sicilija

avtor teme: poletii

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje – kljub škodi, ki so jo povzročili zob časa, potresi in barbarski vdori. Antično gledališče, največje na področju grške civilizacije, je bilo izklesano v živo skalo.

Kakšno delo so opravili njegovi graditelji, ugotovimo, ko vidimo 46 vrst amfiteatrskih klopi. Gledališče ima premer 338,5 metra. Leta 878 so Arabci opustošili mesto in razdejali gledališče, za njimi pa 1085 še Normani.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Loti Palmer: Prepoznajte (narcistične) metode manipulacije
  Oseba z narcističnimi lastnostmi (ali motnjo) potrebuje občutek, da je svet okoli nje tak, kot ga vidi in razume ona, zato si za dosego tega cilja pomaga z različnimi sredstvi. Glavno med njimi je manipulacija. Spoznajte najbolj pogoste oblike in se jim z znanjem in veščinami uprite.
 • Vsak človek ima v sebi čarobno vilo
  Vsak izmed nas si je že kdaj zaželel, da bi imel čarobno moč iz pravljic in bi z njo premikal gore, si uresničeval skrite želje ali pa se maščeval ljudem, ki so nas prizadeli. Tudi jaz imam kdaj tako željo.
 • Ustavi se in prisluhni … zvokom narave … glasu tišine … sočloveku … sebi
  Kaj se zgodi, ko se naše telo umiri, pozornost prenesemo na to, kar čutimo in manj, kar mislimo, ter se prepustimo tihemu opazovanju tega, kar nas v naravi obdaja in kar se v nas naravno poraja?
 • Jasna Dolamič Gričar: Komunikacija je najtrdnejši temelj odnosov
  Dobra komunikacija je najtrdnejši temelj dobrih odnosov. To povem na vsakem srečanju, druženju, vedno, ko dobim za svoj govor priložnost. Izkazalo se je, da je moja trditev, moje prepričanje, moj moto, popolnoma pravilno, več kot pravilno, da drži kot pribito.
 • Gregor Pirc: Ko zboliš, se resno pogovoriš s seboj
  »Rak«. Že samo beseda te zdrami, kaj šele ko pomisliš, da bi se lahko zgodilo tebi. Običajno zboli nekdo iz službe, morda tvoj sosed, meni pa se to ne more zgoditi, pogosto prepričanje opiše Gregor Pirc iz društva Onkoman.