fbpx

Sirakuze v Siciliji

Novice

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje.

Grki iz Korinta so ob vzhodni obali Sicilije, na otoku Ortigiji, v 8. stoletju pr. n. št. ustanovili mesto in pristanišče Sirakuze, kjer je bilo tudi največje grško gledališče.

Nekaj tem iz forumov, kjer so omenjene Sirakuze:

Sicilija

avtor teme: viv::trv

Sicilija z avtom

avtor teme: Alen::trv

kako na Sicilijo? 

avtor teme: Charli::trv

sicilija

avtor teme: andii

Sicilija

avtor teme: poletii

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje – kljub škodi, ki so jo povzročili zob časa, potresi in barbarski vdori. Antično gledališče, največje na področju grške civilizacije, je bilo izklesano v živo skalo.

Kakšno delo so opravili njegovi graditelji, ugotovimo, ko vidimo 46 vrst amfiteatrskih klopi. Gledališče ima premer 338,5 metra. Leta 878 so Arabci opustošili mesto in razdejali gledališče, za njimi pa 1085 še Normani.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!