fbpx

Sirakuze v Siciliji

Novice

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje.

Grki iz Korinta so ob vzhodni obali Sicilije, na otoku Ortigiji, v 8. stoletju pr. n. št. ustanovili mesto in pristanišče Sirakuze, kjer je bilo tudi največje grško gledališče.

Nekaj tem iz forumov, kjer so omenjene Sirakuze:

Sicilija

avtor teme: viv::trv

Sicilija z avtom

avtor teme: Alen::trv

kako na Sicilijo? 

avtor teme: Charli::trv

sicilija

avtor teme: andii

Sicilija

avtor teme: poletii

Veličastne razvaline grških Sirakuz privabljajo turiste in zgodovinarje – kljub škodi, ki so jo povzročili zob časa, potresi in barbarski vdori. Antično gledališče, največje na področju grške civilizacije, je bilo izklesano v živo skalo.

Kakšno delo so opravili njegovi graditelji, ugotovimo, ko vidimo 46 vrst amfiteatrskih klopi. Gledališče ima premer 338,5 metra. Leta 878 so Arabci opustošili mesto in razdejali gledališče, za njimi pa 1085 še Normani.


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.