fbpx

Skok na Norveško

Novice

Sodeč po izkušnji, bi lahko rekli, da so si vreme in ljudje na Norveškem podobni – potem ko pokažejo svojo vedro stran, se lahko zanesete nanje … Pokrajina Hordaland na jugozahodu dežele nas je pričakala s poletnimi temperaturami. Starodavni Bergen, s številnimi gorami obkroženo mesto, je razkazoval s svojo pristno podobo, ki je številni požari […]

Sodeč po izkušnji, bi lahko rekli, da so si vreme in ljudje na Norveškem podobni – potem ko pokažejo svojo vedro stran, se lahko zanesete nanje …


Pokrajina Hordaland na jugozahodu dežele nas je pričakala s poletnimi temperaturami. Starodavni Bergen, s številnimi gorami obkroženo mesto, je razkazoval s svojo pristno podobo, ki je številni požari v preteklih stoletjih niso mogli uničiti. Mesto, še ena od norveških znamenitosti na Unescovem seznamu, je s svojimi 260 tisoč prebivalci za Oslom drugo največje v državi. A Bergen ni le mesto sijajne stare skandinavske arhitekture, ampak tudi prijaznih ljudi, kar pa je pravzaprav značilnost vseh Norvežanov. Morda bi lahko rekli, da so se ljudje izkazali za podobne vremenu, ki nas je spremljalo na poti. Tako so se nam sprva zdeli precej introvertirani, ljudje, ki živijo vsak zase, ne meneč se za druge, a že kmalu smo lahko spoznali, da so, ko vzpostaviš stik z njimi, prijazni, odprti in zgovorni. Pogovor se lahko kaj hitro zavleče v uro ali dve dolgo debato. Tako so nam večkrat na široko odprli svoja domača vrata, nas pogostili in nam omogočili boljši pogled v svoja življenja.

Besedilo in fotografije: Miha Šumak

Preberite več: Svet & ljudje

 Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!