fbpx

Skok na Norveško

Novice

Sodeč po izkušnji, bi lahko rekli, da so si vreme in ljudje na Norveškem podobni – potem ko pokažejo svojo vedro stran, se lahko zanesete nanje … Pokrajina Hordaland na jugozahodu dežele nas je pričakala s poletnimi temperaturami. Starodavni Bergen, s številnimi gorami obkroženo mesto, je razkazoval s svojo pristno podobo, ki je številni požari […]

Sodeč po izkušnji, bi lahko rekli, da so si vreme in ljudje na Norveškem podobni – potem ko pokažejo svojo vedro stran, se lahko zanesete nanje …


Pokrajina Hordaland na jugozahodu dežele nas je pričakala s poletnimi temperaturami. Starodavni Bergen, s številnimi gorami obkroženo mesto, je razkazoval s svojo pristno podobo, ki je številni požari v preteklih stoletjih niso mogli uničiti. Mesto, še ena od norveških znamenitosti na Unescovem seznamu, je s svojimi 260 tisoč prebivalci za Oslom drugo največje v državi. A Bergen ni le mesto sijajne stare skandinavske arhitekture, ampak tudi prijaznih ljudi, kar pa je pravzaprav značilnost vseh Norvežanov. Morda bi lahko rekli, da so se ljudje izkazali za podobne vremenu, ki nas je spremljalo na poti. Tako so se nam sprva zdeli precej introvertirani, ljudje, ki živijo vsak zase, ne meneč se za druge, a že kmalu smo lahko spoznali, da so, ko vzpostaviš stik z njimi, prijazni, odprti in zgovorni. Pogovor se lahko kaj hitro zavleče v uro ali dve dolgo debato. Tako so nam večkrat na široko odprli svoja domača vrata, nas pogostili in nam omogočili boljši pogled v svoja življenja.

Besedilo in fotografije: Miha Šumak

Preberite več: Svet & ljudje

 Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!