fbpx

Zelenortski otoki, ne več Afrika in še ne Brazilija

Novice

»Kaj počnemo tukaj?« se sprašujem.

Otočje, ki je dobilo ime po kraju, ki leži precej stran od njega, se zdi kot svojska mešanica dveh celin.


»Kaj počnemo tukaj?« se sprašujem, medtem ko potujemo po ozkem asfaltiranem pasu od mednarodnega letališča na otoku Sal do malega mesteca Santa Maria. Ob cesti je veliko niča iz presušene zemlje, zdelane od vetra. Niti enega samega drevesa, ne grmička ali mimoidočega človeka. Celo oaza, ki se naenkrat prikaže na levi strani, se zdi kot bizarna klimatska šala. Izbrali smo Zelenortske otoke, da bi obiskali drugačne tropske kraje in prijazno Afriko, tako brez nevarnosti. In res je tu, kot ugotavljam že med vožnjo z letališča, drugače kot na afriški celini. Med tem razmišljanjem se že prikaže vas, ki me iztrga iz njega.


Kot fotografinja bi za otok Sal lahko rekla, da ga sestavljajo močno saturirane barve, kar spominja na slike lokalnih umetnikov: sinje modro morje, rdeča zemlja, črno kamenje, s katerim je tlakovana cesta. Barve brez primesi, če odmislimo fasade domov, ki so prelepih pisanih barv.

Besedilo in fotografije: Anja Čop

Preberite članek: Svet & ljudje


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.