fbpx

Smog olimpijski sovražnik št. 1

Novice

Ljubljana – Po tradicionalnem kitajskem prepričanju številka »8« ljudem prinaša srečo in bogastvo. Slovesno odprtje iger XXIX. olimpijade v Pekingu zato ne bo naključno minilo v znamenju samih osmic: 8. avgusta 2008 osem minut in osem sekund čez osmo zvečer. Bo obetavna številka prirediteljem pomagala vsaj med igrami premagati tudi največjega sovražnika, silno nadležen smog […]

Ljubljana – Po tradicionalnem kitajskem prepričanju številka »8« ljudem prinaša srečo in bogastvo. Slovesno odprtje iger XXIX. olimpijade v Pekingu zato ne bo naključno minilo v znamenju samih osmic: 8. avgusta 2008 osem minut in osem sekund čez osmo zvečer. Bo obetavna številka prirediteljem pomagala vsaj med igrami premagati tudi največjega sovražnika, silno nadležen smog v kitajski metropoli?

Bolj kot z nespornim kršenjem človekovih pravic v najbolj obljudeni državi sveta in žalostno usodo Tibeta so se minuli teden poročevalci nemških medijev ukvarjali s skrajno onesnaženim zrakom v Pekingu, ki bi utegnil celo krojiti tekmovalni spored olimpijskih iger 2008.

Največjemu športnemu dogodku prihodnjega leta mediji v Nemčiji že lep čas posvečajo sistematično pozornost z različnih zornih kotov. Prireditev s kitajskimi popzvezdniki, folkloro ter ognjemetom na Trgu nebeškega miru, s katero so minulo sredo pred 10.000 izbranimi gosti, natanko leto dni pred slovesno inavguracijo OI 2008, začeli uradno odštevati čas, je bila kajpak povod za okrepljeno poročanje in komentiranje o pripravah Kitajcev na doslej največjo športno prireditev v državi.

»Mi smo pripravljeni«, to je bil glavni poudarek skrbno orkestrirane naslovne pesmi, ki jo je na prireditvi zapelo 100 pevcev iz dežele gostiteljice, Hongkonga in Tajvana, ni ušlo poročevalcu dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung. Kajpak ni pozabil pristaviti, da so navadni meščani Pekinga že nekaj ur pred prireditvijo dobesedno »obkolili« strogo zavarovano območje prireditve v srcu kitajskega glavnega mesta, da bi na ta način vsaj posredno bili deležni slavnostnega predolimpijskega ozračja…

 

 


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!