fbpx

Za Severni pol se potegujeta še Danska in Švedska

Novice

V boj za naravna bogastva Arktike sta se vmešali še Danska in Švedska. Proti severu je iz severnonorveškega pristanišča Tromsoe izplula ledolomilec Oden z 22 člani posadke in 45 znanstveniki na krovu.  Člani odprave Lomrog bodo poskušali najti dokaze, da je 2000 kilometrov dolg podvodni greben Lomonosov povezan z dansko Grenlandijo, kar bi pomenilo, da je […]

V boj za naravna bogastva Arktike sta se vmešali še Danska in Švedska. Proti severu je iz severnonorveškega pristanišča Tromsoe izplula ledolomilec Oden z 22 člani posadke in 45 znanstveniki na krovu. 
 
Člani odprave Lomrog bodo poskušali najti dokaze, da je 2000 kilometrov dolg podvodni greben Lomonosov povezan z dansko Grenlandijo, kar bi pomenilo, da je Grenlandija geološki “podaljšek” Arktike.

Danska bo poskusila z izsledki raziskav podkrepiti svoje želje po pravicah do arktičnih naravnih bogastev. Ob tem je danski minister za znanost, tehnologijo in inovacije Helge Sander za dansko državno televizijo v četrtek rezultate predhodnih raziskav ocenil za “zelo obetajoče”. Poudaril je, da nekatere stvari kažejo na to, da bi Severni pol lahko pripadal Danski.

Sicer pa bo Danska pri svoji odpravi lahko računala tudi na pomoč dveh svojih velikih tekmic pri boju za dno Severnega morja, Rusije in Kanade. Ladji, ki bo na sever popeljala danske in švedske znanstvenike, bo namreč pri lomljenju tudi pet metrov debelega ledu pomagala ruska jedrska ledolomilec, imenovan 50 let Pobedy. Kanada je pripravljena financirati določene dele projekta, na razpolago pa je ponudila tudi svoje podatke.

Kanadski premier Stephen Harper je v petek med obiskom na arktičnih območjih druge največje države na svetu napovedal, da bo Kanada na daljnem severu zgradila nova vojaška oporišče ter pristanišče, da bi tako lažje uresničevala svojo pravico do arktičnih naravnih bogastev. Harperjeva napoved je odgovor na potezo Rusije, ki je prejšnji teden na dno Severnega ledenega morja zapičila rusko zastavo in tako simbolično sporočila, da je morsko dno na severnem tečaju njena last.

Tekst: (sta)

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!