fbpx

Sorte vinske trte v Avstraliji

Novice

Vizionarji avstralskega vinarstva so vzačetku 19. stoletja pričeli z nego sort, ki so jih prinesli iz starega sveta – prav tako so kljub znatno drugačnim klimatskim pogojem pričeli negovati vina v stilu vin iz Evrope. Ti poskusi so se kmalu pokazalile za bolj ali manj uspešne. Povpraševanje po vinu se je iz preprostih namiznih vin […]

Vizionarji avstralskega vinarstva so vzačetku 19. stoletja pričeli z nego sort, ki so jih prinesli iz starega sveta – prav tako so kljub znatno drugačnim klimatskim pogojem pričeli negovati vina v stilu vin iz Evrope.

Ti poskusi so se kmalu pokazalile za bolj ali manj uspešne. Povpraševanje po vinu se je iz preprostih namiznih vin usmerilo na sladka, desertna vina, kar je pomenilo, da se je tudi proizvodnja prilagodila na sorte, ki so omogočala proizvodnjo takšnih vin. Za vrhunske rdeče sorte v Avstraliji veljajo sorte syrah, geranche in mataro, kasneje se jim je priključila še sorta cabernet sauvignon. Najpogosteje zasajena bela sorta je chardonnay, ki je v osemdesetih letih za trenutek osvojila trg. Ta sorta je dajala izredno pitna vina z eksotičnimi aromami, ki pa so zelo hitro zbledele. Z novimi tehničnimi ukrepi kletarjenja in uvedbo barikiranja so ustvarili svoj prepoznaven stil chardonnaya, ki se je uveljavil na svetovnem trgu v večjih količinah. Avstralska vina so, tako kot toliko drugih reči, znana po popolnoma samosvojem stilu in značilnostih.

Tudi pri nas je že možno v bolje založenih supermarketih kupiti avstralska vina – predvsem bela in za tiste radovedne ljubitelje vina je občasno res zanimivo poskusiti kakšen kozarček. Je pa ob nakupu takšnega vina dobro vedeti, da so to vina, ki so narejena ravno za nakup v supermarketih za dostopno ceno. Pričakovanje eksplozije okusov in vonjav bo odveč.

Zanimivo
Uveljavitev avstralskega vinarstva v svetu ni bazirala samo na znanju pridelave vina, ampak so v veliki meri k uspehu pripomogle ogromne investicije v tehnologijo. Velika večina vinarjev premore poleg kompletne opreme za kletarjenje svoje laboratorije. Področje Coonowarra na Limestone obali spada med najbolj zanimive vinorodne pokrajine Avstralije. Kombinacija čokoladno rjavih terra rossa tal, kavčukovcev in vinske trte ustvarjajo čudovito pokrajino.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!