fbpx

Top 5 arabskih držav

Potovanja

Omamne dišave, izvrstna kulinarika in neskončne puščave so uvertura v potovanje po arabskih državah.

# Jordanija

Med potepanjem po Jordaniji bomo našli ogromno antičnih ostankov, med njimi Ammanski rimski amfiteater, palačo Umayyad in Herkulesov tempelj. Najbolj znano antično mesto v Jordaniji – Petra na jugu države – je bilo pred 2000 leti prestolnica nabatejskega kraljestva, skozi katerega so karavane s svilo in dišavami pot nadaljevale proti Evropi.

Antično mesto Petra

# Oman

Oman je monarhija v jugozahodni Aziji, ki ima za razliko od sosednjih držav le skromne zaloge nafte. Gre za eno bolj varnih držav Bližnjega vzhoda, ki je v zadnjem času vedno bolj priljubljena med turisti. Njena posebnost je razgibana narava, saj lahko peščene sipine v trenutku zamenjajo nasadi palm in prekrasni zalivi.

Glavno mesto Muscat

# Egipt

Egipt ponuja mnogo več od turističnih obmorskih letovišč Hurgade in Sharm el Sheikha. Je ena izmed najbolj poseljenih držav v Afriki in na Bližnjem vzhodu, pri čemer večina prebivalcev živi v bližini reke Nil, ki je tudi edino območje primerno za poljedelstvo. Egipt je znan zaradi svoje antične civilizacije in zaradi nekaterih svetovno znanih spomenikov, kot so piramide pri Gizi in kip sfinge. 

Pisan podvodni svet v Egiptu

# Maroko

V Maroku se puščavsko območje razteza čez večji del vzhodnega dela države in turisti se nemalokrat odločijo za celodnevni izlet v puščavo s kamelami ali džipi ter spanje pod zvezdami sredi Sahare.

marokokoko: “če greš z agencijo ti bodo oni vse svetovali, lahko da je zavarovanje že vključeno v ceno – vprašaj! Cigarete so tam precej cenejše, ampak verjetno malo drugačne. Za vreme pa poglej kakšne climate chart za mesta kamor greste. Jaz sem bila novembra in je bilo okoli 20 stopinj (Casablanca, Marakesh), tako nekako kot zdaj pri nas.”

Neskončne sipine

# Združeni arabski emirati

Združeni arabski emirati so z nafto bogata obmorska puščavska država na jugovzhodu Arabskega polotoka. Dubaj je eden izmed sedmih emiratov in je zaradi omejene količine nafte, danes odvisen predvsem od turizma, letalstva in finančnih storitev. Sosednji Abu Dhabi slovi po beli mošeji Sheikh Zayed.

Mošeja Sheikh Zayed

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio
Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] s Tomom Vebrom
  Tom Veber, svobodni umetnik in kulturni delavec pravi: "Izčrpan sem, zmeraj težje najdem ravnovesje med delom in prostim časom. Kot svoboden umetnik je moje delo, in posledično s tem povezan zaslužek, velikokrat podvrženo negotovosti."
 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]