fbpx

Trk različnih kultur

Novice

Ste že slišali, da mahanje z repom pri mački pomeni nekaj popolnoma drugega kot pri psu? In, da to privede do tradicionalnih mačje pasjih bojev? Ali veste, da se nekaj podobnega dogaja tudi med ljudmi različnih kultur? Američanom se, na primer, zdi zelo čistunsko, da Evropejci jemo pico s pomočjo vilice in noža, sami jo […]

Ste že slišali, da mahanje z repom pri mački pomeni nekaj popolnoma drugega kot pri psu? In, da to privede do tradicionalnih mačje pasjih bojev? Ali veste, da se nekaj podobnega dogaja tudi med ljudmi različnih kultur? Američanom se, na primer, zdi zelo čistunsko, da Evropejci jemo pico s pomočjo vilice in noža, sami jo vedno vzamejo kar v roke. Nekateri sodelavci v zahodni kulturi se vikajo še po letih dela v istem podjetju. Te navade na daljnem vzhodu in južni Ameriki ne bi našli.

Poslovnim partnerjem iz dežel, kjer družbena hierarhija igra veliko vlogo, se bo zdelo nenavadno, da imajo pri nas vodilne položaje v podjetjih mlajši moški in ženske. V nekaterih deželah vam bodo poslovni partnerji v času bivanja v njihovem mestu pripravili polni program, vključno z večerjo na domu in nočnim življenjem, medtem ko si bodo na drugem delu sveta (predvsem v individualistični zahodni Evropi) predstavljali, da želite imeti popoldan in zvečer mir. Tudi odzivi na reprezentacijo, izjavo, mišljenje, se med kulturami razlikujejo, zahodnjaki bodo glasno povedali, po potrebi celo med samim govorom, kaj jim ni všeč in česa ne razumejo. Na vzhodu bi to veljalo za zelo nevljudno dejanje, tam vas bodo spoštljivo pustili povedati do konca, nato pa z vso previdnostjo nakazali, kaj jim ne odgovarja. Prav tako vam ne bodo upali povedati, da kosilo, na katerega ste ga povabili, sploh ni po njihovem okusu. Medtem ko je v zahodni Evropi popolnoma normalno, da vnaprej poveste, da ste, na primer, vegetarijanec in se tako celotna družba izogne po nepotrebnem povzročenemu neprijetnemu položaju.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!