fbpx

V romantične Benetke

Potovanja

Ena izmed znamenitosti je Canal Grande ali Veliki kanal.

Benetke so eno izmed najbolj slikovitih mest Italije, ki leži v laguni na majhnih otokih in med kanali. Znane so po številnih mostovih, prelepi arhitekturi, ozkih ulicah, številnih palačah, cerkvah in muzejih. Hiše, ki stojijo na lesenih kolih v morju, trgi, polni golobov, mostički, gondole  in vse to daje Benetkam pravo romantično vzdušje.

# Z vaporettom naokrog

Dobra možnost za ogled Benetk je plovba z vaporettom s Piazze Roma, po kanalu Grande do Markovega trga, ki je zagotovo eden izmed najslavnejših trgov na svetu. Plovba po kanalu Grande, po katerem mimo vaporettov drvijo vodni taksiji in kjer se gondoljerji silovito upirajo valovom, da jih ne odnese v vodo, omogoča lep pogled v mesto na vodi. Ob kanalu Grande, največji vodni cesti, ki Benetke deli na dva dela, je tudi znameniti most Rialto.

# Najstarejši most Rialto

Most Rialto je najstarejši most, ki je bil prvotno lesen, nato pa so zgradili kamnitega.  Most, ki so ga dokončali leta 1588, povezuje obalo kanala Grande na njegovem najožjem delu. Za vogalom je ribja tržnica. V bližini je še zakladnica Galleria dell Accademia ter muzej Peggy Guggenheim, ki je prava meka za ljubitelje moderne umetnosti. Na obeh straneh so sodobne restavracije, na koncu pa impresivna Doževa palača, ki spominja na veliko moč nekdanje beneške republike, ki je vladala velikemu delu Sredozemlja

Mojcej: “Parkiranje v Benetkah je seveda najbolj enostavno. Pripelješ čez most in si tu, parkiraš, na drugi strani garažne hiše (tiste zgoraj omenjene) že imaš informacije o nakupu kart za Vaporetto, vozni red in proge, 100 do 200 metrov je do postaje in čez enih 20 minut prijetne vožnje si na Markovem trgu. Povratna vozovnica stane cca 12 EUR, v eno smer 6,50 EUR. Mi ponavadi vzamemo v eno smer ladjico, vračamo se peš, hoje je kar za eno uro.”

Plovba po kanalih in most Rialto v ozadju

# Bazilika sv. Marka

Trg Svetega Marka je osrednji trg v Benetkah, kjer stoji Bazilika sv. Marka, Campanile in Doževa palača. Baziliko sv. Marka so pričeli graditi leta 832, da bi vanjo shranili truplo Sv. Marka. Je zelo razkošna stavba s številniki mozaiki, prelepim pročeljem in marmornatimi tlemi. Najbolj sloviti so štirje pozlačeni konji nad glavnim vhodom, originale pa zaradi onesnaženega zraka hranijo v galeriji. Najslavnejša je oltarna podoba Pala d’Oro, ki je okrašena z več kot 2600 biseri, rubini, smaragdi in drugimi dragimi kamni.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

# Muransko steklo in čipke

Nekoliko odmaknjeno od turističnega središča Benetk leži še štiriintrideset otokov. Splača se obiskati vsaj še otok Murano, ki v svetu slovi po pihalcih stekla in steklenih izdelkih. Na otoku je veliko steklarskih delavnic in prodajaln, kjer ponujajo vse, od kičastih izdelkov do izvrstnih umetnin iz pihanega stekla. V delavnicah si je moč ogledati pihalce stekla pri njihovem delu in umetniki v manj kot v petih minutah ustvarijo na primer lepega steklenega konjička. Otok Burano je bolj umirjen predel Benetk. Slikovit kraj ima pisane hiše, ki jih krasijo rože, kanali pa so zelo ozki in prepolni z rdečimi ribiškimi čolni. Uličice na otoku so zelo ozke, ponekod so široke le slaba dva metra in vse končajo na zasanjanih dvoriščih.

Trg sv. Marka

Vir: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!