fbpx

V Thermani Laško na Ayurveda detox vikendu

Sprostitev, Wellness

Ko se odločim za premor, najraje izberem ayurvedo. Tokrat sem se z vlakom odpeljala na Ayurveda detox vikend. Železniška postaja v Laškem je oddaljena od Thermane Laško le nekaj minut.

V Thermani Laško se nahaja Thermana & Veda Ayurveda center, kjer te sprejme ayurvedska ekipa iz Kerale, prestolnice svetovne ayurvede. Je eden redkih celovitih ayurvedskih centrov v Sloveniji, ki poleg certificiranih ayurvedskih masaž nudi programe bivanja z vključeno individualno celostno obravnavo svetovalca ayurvede.

Ayurveda je staroindijska modrost o življenju. Nekateri jo imenujejo znanost o življenju. Govori o umetnosti, pa tudi o veščini življenja. Ko se pojavijo ovire, kot so umske ali telesne bolečine, motnje, obolenja in bolezni, ima zanje zdravila in metode, s katerimi je telesu mogoče povrniti ravnovesje in ubranost. Zajema tudi vedo o pomlajevanju, ki krepi življenjsko moč in blaži znake staranja. Ayurveda ni samo medicinski sistem, ki izhaja iz stare Indije, kot menijo mnogi, marveč obsežna znanost o življenju, saj vsebuje tudi nasvete o tem, kako obogateno, srečno in zdravo živeti in kako povečati užitke življenja. Daje navodila za izboljšanje kakovosti življenja in svetuje, kako si ga podaljšamo.

Termini ayurveda detox vikenda v 2019: 8.–10. februar, 8.–10. marec, 22.–24. marec, 13.–15. april, 24.–26. maj

Ayurvedsko zdravljenje je trirazsežnostno: racionalno, umsko in duhovno. Vsa tri zdravljenja morajo potekati sočasno. Racionalno zdravljenje se navezuje na zdravila, telesne vaje, jogo in druge zdravilne ukrepe, kot so tople kopeli, klestiri. Umsko zdravljenje krepi umsko moč in daje prepričanje, da bo zdravljenje uspešno. Cilj duhovnega zdravljenja je obuditi duhovno energijo ter jo usmeriti v zdravljenje. Beseda “ajus” v resnici pomeni življenje ali dolžino življenja (obdobje med rojstvom in smrtjo), “veda” pa pomeni modrost. Modrost, zapisana v starodavnih besedilih, se torej ukvarja s celostnostjo življenja glede na individualne potrebe, povezane s telesnim in z umskim zdravjem, družinsko zgradbo, družbene okoliščine, okolje in duhovni razvoj.

V skrbi za zdravje in dobro počutje velikokrat uporabljam starodavne tradicionalne metode, zato sem se odločila za Ayurveda detox vikend v Thermani Laško.

Ayurveda detox vikend je program, ki temelji na razstrupljanju telesa. Z vadbo joge, masažami in s hrano. Za celostno obravnavo skrbijo specialist, joga mojster, kuhar in terapevti.

Prehrana igra zelo pomembno vlogo v zdravljenju, pa tudi v obolevanju.

Ayurvedski način življenja sestavlja tudi določena prehrana, redna in zmerna telesna vadba (joga), meditacija, sproščanje, dihalne vaje in ostale tehnike, ki naj bi človeku pomagale postaviti v harmonijo um, telo in duha, kar je v današnjem tempu skoraj nujno.

Naj povzamem ayurveda princip prehranjevanja – ne mešajte surovih in kuhanih živil v enem obroku, glavni obrok naj bo med 12.00 – 14.00. Preko dneva pijte tople napitke, po požirkih. Jutranje pitje vroče vode je izjemnega pomena za zdravje in dolgo življenje. Pripomore, da se energijski kanali postopamo odprejo, in hkrati čisti prebavni trakt. Vroč čaj ali kak drugi vroč napitek ne deluje enako kot vroča voda, saj ga mora telo prebaviti, medtem ko voda le steče skozi prebavila in pomaga odpreti energijske kanale.

Kako se je začel moj Ayurveda detox vikend?

Na recepciji hotela Thermana Park Laško****Superior sem dobila knjižico z vprašanji, ki sem jo kasneje, po namestitvi v sobo s pogledom na lenobno Savinjo, izpolnjeno odnesla k specialistu ayurvede.  V enournem pogovoru, ki je bil v angleškem jeziku, je specialist določil moji prevladujoči doši. Pripravil mi je plan »zdravljenja« po principu ayurvede, da se moje telo ponovno postavi v ravnovesje. Predlagal mi je masaže, ki pospešijo samozdravljenje, dobila pa sem tudi navodila, katere začimbe uporabljati ter katero hrano odstraniti iz jedilnika. Dr. Ajith Chakrapani Somarjan me je seznanil z osnovnimi, a hkrati pomembnimi elementi ayurvede.


Dr. Ajith Chakrapani Somarjan

Da bi prevzeli ayurvedski življenjski slog, morate najprej opredeliti svojo došo.   Za določanje doše je najosnovnejše opazovanje zunanjega videza – oči, polti, lastnosti kože, količine in kakovosti las, telesne zgradbe in drugih značilnosti posameznikovega videza. Drugi korak je opazovanje telesnih odzivov na različne življenjske okoliščine. Došo je mogoče razbrati tudi po tem, kako ljudje hodijo, govorijo, se vzpenjajo po stopnicah, kako se pogovarjajo po telefonu.

Tri osnovne telesne energije: Vata, pita in kapha

Vata, pita in kapha so glavni elementi telesa, od katerih je odvisno naše zdravje. Vse tri doše so prisotne pri vseh ljudeh, vendar običajno prevladuje ena, včasih tudi dve. V dobesednem prevodu pomenijo zrak, žolč in sluz. V širšem pomenu pa je vata suha in dinamična ter skrbi za telesno gibanje, dotik, sluh, občutke, kot so strah, tesnoba, žalost, za spolno občevanje, izločanje, dihanje in govor, pita je vroča in oljnata in skrbi za telesno temperaturo, vid, lakoto, žejo, energičnost, spolno moč in voljo, kapha pa je težka in sluzata ter skrbi za vztrajnost, moč, vzdržnost, stabilnost ter “podmazovanje” sklepov in telesnih votlin. Tri življenjsko pomembne sile ali doše morajo biti znotraj posameznega organizma uravnovešene, da bi bili zdravi in dolgo živeli.

Že v petek popoldne, prvi dan ayurveda detox vikenda, sem odšla na enourno vadbo joge, ki jo je vodil Pratheep Barnabas, joga mojster. Jogijske metode so izjemnega pomena za ravnovesje v telesu. Pomagajo doseči globoko tišino uma, ki je sestavni del umskega in duševnega zdravljenja. Telo je sveto in truditi se moramo, da ga ohranjamo v dobrem stanju.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Po ayurvedskih načelih sta joga in meditacija bistvo vsakega programa zdravljenja, s katerim vzpostavljamo ravnovesje med došami.
Jogijske metode so izjemnega pomena za ravnovesje v telesu. Pomagajo doseči globoko tišino uma. Izvira iz Indije, kjer predstavlja pomemben del življenja Hindujcev. Zaradi izjemno vsestranskih ugodnih učinkov na telo nanjo vse bolj prisegamo tudi v zahodnem svetu. Z dihalnimi vajami, s telesnimi položaji oziroma asanami in z mentalnim osredotočenjem dosegamo tako telesno kot duševno uravnoteženost. Z izvajanjem joge si lahko lajšamo bolečine različnih izvorov. Različni položaji v katerih zadržujemo svoje telo, pripomorejo k masaži notranjih organov, ki blagodejno vpliva na naše počutje.

Po okusni ayurveda večerji prvega večera je bil čas za dve pomirjujoči izkušnji, in sicer savna ritual razstrupljanja ter ritual z gongi in programom vrtinčenja zraka z izbranimi zelišči. Odlično je, da so bazeni odprti pozno v noč, plavanje v bazenih brez gneče, čarobno.
V Ayurveda detox vikendu se jutro začne z eno in pol urno jogo. Po zajtrku sem imela prosti čas, vse do popoldanske joge. Izkoristila sem ga za sprehod in spoznavanje Laškega. Pri vsakem obroku, ayurveda kuhar predstavi izjemno okusne jedi in začimbe, ki jih je uporabil.

Termini ayurveda detox vikenda v 2019: 8.–10. februar, 8.–10. marec, 22.–24. marec, 13.–15. april

Ayurveda detox vikend se je začel v petek z obiskom pri specialistu ayurvede in zaključil z jogo in ayurveda zajtrkom v nedeljo.

Epilog

Prijetno okolje ( Thermana Park Laško****Superior ) in ekipa, ki sestavlja Ayurveda center (strokovna, avtentična) sta potrdila mojo odločitev, da sem izbrala ayurvedo kot način življenja. Mini nasvet, ko se odločite za Ayurveda detox vikend, vzemite s seboj termo steklenico, da si boste med zajtrkom in večerjo krajšali čas s požirki ingverjevega čaja ali tople vode. Navodila, ki mi je zapisal dr. Ajith Chakrapani Somarajan (in poslal po elektronski pošti), upoštevam.

Če želite samo izvedeti katere doše ste in katero živilo ni najbolj primerno za vaše ravnovesje, potem imate je priložnost tudi v Ljubljani, kjer vam dr. Ajith Chakrapani Somarjan, specialist ayurvede, odpre vrata.  Za preglede in posvete je na voljo vsako sredo.

Ko si želite popolnega razvajanja z ayurveda kuhinjo, masažami in učenja popolnih asan, naj bo to vabilo na Ayurveda detox vikend.


Sledite nam


RSS Ustavi se!