fbpx

Najboljše se je roditi v Švici

Novice, Potovanja, Zanimivosti

Švica je nedvomno država, ki sodi v sam svetovni vrh na številnih področjih. Poleg svoje gospodarske odličnosti, prepoznavnosti po slastnih čokoladah in sirih ter prestižnih švicarskih urah, se ponaša tudi z najkvalitetnejšim izobraževalnim sistemom na svetu.

Glede na nedavne meritve svetovnega indexa kakovosti življenja je Švica najboljša država na svetu, v kateri se lahko rodite.

Švica je nedvomno država, ki sodi v sam svetovni vrh na številnih področjih. Poleg svoje gospodarske odličnosti, prepoznavnosti po slastnih čokoladah in sirih ter prestižnih švicarskih urah, se ponaša tudi z najkvalitetnejšim izobraževalnim sistemom na svetu.

Največ čokolade in podzemnih bunkerjev

Razmeroma majhna alpska država (dvakrat večja od Slovenije) ima na svetovnem zemljevidu prav svojevrsten status. Kljub svoji legi v samem osrčju Evrope, ni članica Evropske unije in je hkrati ena najbogatejših držav na svetu.
Ni treba poudarjati, da je bila prva mlečna čokolada narejena prav v Švici, in sicer leta 1875. Njeni prebivalci tudi pojedo največ čokolade na svetu. Tudi prva vodoodporna ura je bila narejena v tovarni Rolex v Švici in rek »točen kot švicarska ura« ni iz trte izvit. Švicarji namreč slovijo po svoji točnosti in ne prenašajo zamujanja. Na dogovorjeno srečanje raje pridejo pet minut prej.

Švica se ponaša tudi z izjemno stopnjo varnosti, k čemur je zagotovo pripomogla njena miroljubna zgodovina. Švica namreč ni bila udeležena v nobeni svetovni vojni, tudi trenutna stopnja kriminala in brezposelnosti v Švici sta med najnižjimi na svetu. Država ima celo dovolj kapacitet podzemnih bunkerjev, da lahko v primeru nuklearne nesreče zagotovi zaklonišče celotni populaciji.

Najboljši izobraževalni sistem na svetu

Kljub njeni majhnosti gre za zelo razvito in raznoliko državo. Švica ima namreč kar 4 uradne jezike: nemščino, francoščino, italijanščino in retroromanščino. V njej prebiva skoraj za celo Slovenijo tujcev (2 milijona), med njimi je največ Italijanov.

Švica je za tujce privlačna destinacija tudi na področju izobraževanja, saj tako kot na drugih področjih, tudi tukaj dosega najvišje standarde kakovosti v svetovnem merilu.

Da bi Švico bližje spoznali, se lahko udeležite Tedna izobraževanja v Švici, ki bo potekal od 28.1. – 1.2. na Poljanski cesti 22c (v prostorih IntegralEdu), kjer vam bodo na voljo tuji jezikovni tečaji v Švici po znižani ceni.

V Švici so po uradnih svetovnih raziskavah najboljše izobraževalne institucije na svetu. Rezultat dolgoletnega truda ter naložb v izobraževanje so danes številne priložnosti in široka izbira programov za študente, dijake in udeležence tečajev z vsega sveta. Čisto, varno in zeleno okolje pritegneta marsikaterega mladega vedoželjneža, saj je Švica res odlična priložnost za osebnosti razvoj mladostnikov na vseh področjih. Če k temu prištejemo še neizogibne obiske čokoladnic, sirarn, neokrnjeno naravo in vzpodbudno družbeno okolje, ni več nobenega dvoma o odličnosti te države. Da bi Švico bližje spoznali, se lahko udeležite Tedna izobraževanja v Švici, kjer vam bodo na voljo tuji jezikovni tečaji v Švici po znižani ceni.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

“Jaz živim v Švici že četrto leto in nimam niti malo občutka, da me švicarji ne bi sprejeli medse. Res je, da je to bolj zaprt narod, vendar, ko te spoznajo, ni nobenega problema. So izredno redoljuben narod in če se držiš pravil si več kot dobrodošel. Iz mojih izkušenj ne marajo američanov, nemcev in albancev. (ampak ti se itak držijo svojih)
Sploh pa je tukaj toliko tujcev, da na ulicah slišiš skoraj več angleščine, kot njihovih uradnih jezikov. Glede švicarske šole. Švicarski sistem šole je zelo zakompliciran in na faks gredo lahko res najboljši. In ti ko pridejo s faksa, definitivno nimajo problema z zaposlitvijo in služijo 15 plus K na mesec. (v frankih mislim) Je pa tudi tako. S srednjo šolo tukaj imaš dostojno življenje. Pomeni 2 krat letno počitnice v tujini, lepo stanovanje… Švicarske družine: Ponavadi mati po rojstvu otroka ostane doma. Oče lahko normalno preživlja družino. Matere ostanejo doma ponavadi zaradi čudnega šolskega sistema. Otroci pridejo ob 12 domov na kosilo, in ostanejo doma 1-2 ure odvisno od razreda. Povprečna družina ima tri otroke. Če mati dela imajo običajno celodnevno gospodinjsko pomoč. Babica servisa ne poznajo. Vsaj ne v takšni meri kot pri nas.

avtor “hoop schwiiiiz ” na forumu Popotniški nasveti: živi kdo v Švici?

Še nekaj zanimivih dejstev o Švici:

  • Znamenita Indijska filmska produkcija Bollywood v Švici posname več filmov kot v katerikoli drugi državi.
  • V Švici je več bank kot zobozdravnikov.
  • Slavni komik Charlie Chaplin je svojih zadnjih 25 let preživel prav v Švici.

Sledite nam


RSS Ustavi se!