fbpx

V Deželi kozolcev Šentrupert zaživel Center za ohranjanje kulturne dediščine

Novice

V Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, prvem muzeja s kozolci na prostem na svetu, je v nedeljo potekal Dan odprtih vrat. Potem, ko je v četrtek predsednik Republike Slovenije Borut Pahor uradno odprl Deželo kozolcev, so na Dnevu oprtih vrat uradno odprli še Center za ohranjanje kulturne dediščine. Gre za znanstveno-izobraževalni in dokumentacijski center […]

V Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem, prvem muzeja s kozolci na prostem na svetu, je v nedeljo potekal Dan odprtih vrat.

Potem, ko je v četrtek predsednik Republike Slovenije Borut Pahor uradno odprl Deželo kozolcev, so na Dnevu oprtih vrat uradno odprli še Center za ohranjanje kulturne dediščine.

Gre za znanstveno-izobraževalni in dokumentacijski center o leseni stavbni dediščini, ki prispeva k ohranitvi mojstrskih znanj in veščin o tradicionalnem stavbarstvu. V njem bo potekala raziskovalna, strokovna in izobraževalna dejavnost Dežele kozolcev. Center bo imel osrednjo nalogo, da bo Dežele kozolcev dihala z vedno novimi in kakovostnimi vsebinami.

Center sta odprla konzervator mag. Dušan Štepec iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in župan občine Šentrupert Rupert Gole, sledil pa je nastop Občinskega pihalnega orkestra sv. Ruperta z dirigentom Boštjanom Dimnikom.

V Deželi kozolcev so navdušeni nad odzivom in ponosni, da jih je že ob prvi prireditvi oz. prvem Dnevu vrat v Deželi kozolcev obiskalo več kot 3 500 obiskovalcev, kar je izredno veliko in nad pričakovanji.

Muzej na prostem lahko obiščete kadarkoli, razen ob ponedeljkih, ko je Dežela kozolcev zaprta, za voden ogled pa se predhodno najavite.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir: TTA


Sledite nam


RSS Ustavi se!