fbpx

Veliki kanjon ni največji na svetu?

Potovanja

Grand kanjon v Yarlungu je izklesan z eno najmojognejših rek v Aziji, ki se imenuje Brahmaputra.

Reka Kolorado je ustvarila edinstveni geološki vpogled v zadnjih dveh milijardah let, vendar pa v nasprotju z mnenjem večine Veliki kanjon ni največji in najgloblji na svetu.

iskra::trv: “Čeprav smo bili v Zionu le par ur, nam je bil zlo všeč. Ni tako nabasam kot kaki bolj znani kanjoni, in res imaš lepe možnosti za treking ali samostojno odkrivanje. Grand Canyon je fascinanten, ampak ,kot je rekel makeit, kaka dva dni. Potem tam nimaš kaj početi. Mi smo se tudi mal spustili in zgornjega platoja v kanjon, vendar le za nekaj uric.”

Leta 1903 je ameriški predsednik Theodore Roosevelt povedal, da če bi morali Američani obiskati samo eno naravno čudo, bi moral biti to Veliki kanjon. Vsekakor je kanjon zaradi oblike, lepote in izpostavljenosti najbolj veličasten, vendar pa ni največji. V Avstraliji se od Sydneya 135 kilometrov oddaljen nahaja kanjon Capertree, ki je sicer manj zanimiv, vendar pa širši kot Veliki kanjon, kateri zajema površino, veliko za dobro petino Slovenije. Kaj pa po globini in dolžini?

Naziv najglobljega in najdaljšega kanjona na svetu tudi ne pripada Velikemu kanjonu, ampak Grand kanjonu v Yarlungu, ki se nahaja v Tibetu. Za primerjavo, Veliki kanjon je 336 kilometrov dolg, od vrha do rečne struge je največja globina 1.6 kilometra in na neki točki premore širino 19 kilometrov. Grand kanjon v Yarlungu pa v dolžino meri 496 kilometrov in premore kar 5,3 kilometra globine, kar je 3.7 kilometra več kot njegov bolj znan tekmec.

Kanjon Yarlung

Grand kanjon v Yarlungu je izklesan z eno najmojognejših rek v Aziji, ki se imenuje Brahmaputra. Dolžina reke je okoli 1.100 kilomterov, vmes ima zelo nenavaden 260 stopinjski zavoj in se na koncu združi z reko Ganges, s katero tvorita največjo rečno delto na svetu. Kot zanimivost je potrebno napisati še, da v deževnem obdobju reki ustvarita kar 14.200 kubičnih metrov vode na sekundo.

Vir fotografij: forums.vsociety.net, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.