fbpx

Veliki kanjon ni največji na svetu?

Potovanja

Grand kanjon v Yarlungu je izklesan z eno najmojognejših rek v Aziji, ki se imenuje Brahmaputra.

Reka Kolorado je ustvarila edinstveni geološki vpogled v zadnjih dveh milijardah let, vendar pa v nasprotju z mnenjem večine Veliki kanjon ni največji in najgloblji na svetu.

iskra::trv: “Čeprav smo bili v Zionu le par ur, nam je bil zlo všeč. Ni tako nabasam kot kaki bolj znani kanjoni, in res imaš lepe možnosti za treking ali samostojno odkrivanje. Grand Canyon je fascinanten, ampak ,kot je rekel makeit, kaka dva dni. Potem tam nimaš kaj početi. Mi smo se tudi mal spustili in zgornjega platoja v kanjon, vendar le za nekaj uric.”

Leta 1903 je ameriški predsednik Theodore Roosevelt povedal, da če bi morali Američani obiskati samo eno naravno čudo, bi moral biti to Veliki kanjon. Vsekakor je kanjon zaradi oblike, lepote in izpostavljenosti najbolj veličasten, vendar pa ni največji. V Avstraliji se od Sydneya 135 kilometrov oddaljen nahaja kanjon Capertree, ki je sicer manj zanimiv, vendar pa širši kot Veliki kanjon, kateri zajema površino, veliko za dobro petino Slovenije. Kaj pa po globini in dolžini?

Naziv najglobljega in najdaljšega kanjona na svetu tudi ne pripada Velikemu kanjonu, ampak Grand kanjonu v Yarlungu, ki se nahaja v Tibetu. Za primerjavo, Veliki kanjon je 336 kilometrov dolg, od vrha do rečne struge je največja globina 1.6 kilometra in na neki točki premore širino 19 kilometrov. Grand kanjon v Yarlungu pa v dolžino meri 496 kilometrov in premore kar 5,3 kilometra globine, kar je 3.7 kilometra več kot njegov bolj znan tekmec.

Kanjon Yarlung

Grand kanjon v Yarlungu je izklesan z eno najmojognejših rek v Aziji, ki se imenuje Brahmaputra. Dolžina reke je okoli 1.100 kilomterov, vmes ima zelo nenavaden 260 stopinjski zavoj in se na koncu združi z reko Ganges, s katero tvorita največjo rečno delto na svetu. Kot zanimivost je potrebno napisati še, da v deževnem obdobju reki ustvarita kar 14.200 kubičnih metrov vode na sekundo.

Vir fotografij: forums.vsociety.net, Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.