fbpx

Santorini, otok modrih streh

Potovanja

Osli predstavljajo maskoto otoka in so večkrat upodobljeni na turističnih spominkih.

Slikovit, čaroben in romantičen grški otok Santorini, po mnenju mnogih eden najlepših otokov na svetu, spada v skupino Kikladov. Po nekaterih virih naj bi predstavljal ostanke nekdanje Atlantide, imenujejo ga tudi otok lave in sonca. Leži na južnem delu Egejskega morja in je od največjega grškega otoka Kreta, oddaljen dobrih sto kilometrov. Pred vulkanskim izbruhom leta 1628 pred našim štetjem je bil del večjega grškega otoka, ki se je kasneje razbil na manjše enote. Njegova oblika z zgolj 72 km² spominja na polmesec, v objemu katerega ležita nenaseljena otočka Nea Kameni in Palea Kameni, zraven pa sta še majhna otoka Aspronisi in Thirasia. Santorini ima izjemno razgibano površje in lasten izvir pitne vode.

Bila na Santoriniju: “Venus je v mestecu Kamari, kar je dobra izbira, ker ima plažo pred nosom za razliko od Oie, Thire, kjer prideš do plaž večinoma s skuterji, avtomobili. Moraš pa si Oio (ki je bila leta nazaj razglašena za najlepšo vasico na svetu) in Thiro ogledati- posebej njiune sončne zahode, ki so nekaj posebnega. Prav tako si oglej vulkanski otok, pa otoček Thirassio, na katerega prideš lahko peš ali z osli- druga varianta je zanimivo doživetje. V Thiri – glavnem mestu imaš muzej, ki se ga izplača videti, prav tako pa imaš v Akrotiriju muzej, ki ga je dobro videti, če si že tam. Kopališko mestece je tudi Perissa, na drugi strani skale s Kamarija, ki se jo tudi splača videti.  Plaže so rdeča, črna, bela,… in vse so zanimive.”

Zahodni del otoka se rahlo dviguje in na robu obale strmo spušča proti morju. Na vrhu mogočnih pečin se nahajajo bela mesta z modrimi kupolami, ki nudijo čudovite poglede na morje in sončne zahode. Otok, vulkanskega izvora, ima na zahodni obali klif v višini 300m in potopljeno kaldero – obliko vulkanskega kraterja – ki je nastala kot posledica enega izmed največjih vulkanskih izbruhov na svetu. Kaldera velja za eno največjih na svetu in se je skozi čas oblikovala v različne oblike. Sredinski del kaldere je zalilo morje, ki je danes tako globoko, da lahko po njej plujejo ladje. Na vzhodni obali se zaradi vulkanskega nastanka nahajajo značilne črne plaže. Velika skalna gmota Mesa Vouno plažo deli na severni Kalamari in na južni Perisso. Obe se raztezata nekaj kilometrov v dolžino, vzporedno z obalo pa so zgrajene dolge sprehajalne poti. Na južnem delu izstopata rdeča in bela plaža, zadnja dostopna le iz morja.

Vse večja pristanišča se nahajajo pod strmimi pečinami zahodne obale. Največje je Athinios, ki leži 4 km južno od glavnega mesta Thira, z ozkimi belo tlakovanimi ulicami ter domačimi tavernami, lokali in hoteli. Do pristanišča vodi vijugasta cesta, dolga približno 3,5 km. Velike turistične ladje se zasidrajo slab kilometer od pečin sredi Kaldere in z manjšimi ladjami prepeljejo turiste v pristanišče glavnega mesta – Old Port. Po celem otoku so speljane redne avtobusne linije, vse več turistov pa si za raziskovanje otoka izbere štirikolesnik ali skuter.

Kljub majhnosti otoka so na njem številni nasadi vinskih trt in kaktusov Chumbera Nopal Cactus, katerih plodove uporabljajo za sok, liker ali sladoled. Osli predstavljajo maskoto otoka in so večkrat upodobljeni na turističnih spominkih. Po želji vas popeljejo po neštetih stopnicah do pristanišč ob vnožju strmih pečin ali pa vas ponesejo na goro Mesa Vouno na vzhodu, kjer se nahajajo ostanki starega mesta Thira.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar
  Biti zrel v svoji nezrelosti in živeti »nezrelost« takrat, ko je za to čas, je v resnici najbolj zrelo dejanje.
 • Ekološko + lokalno je idealno!
  Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so pripravili akcijo za ozaveščanje širše slovenske javnosti o lokalni ekološki hrani, o tem, kako je pridelana in predelana ekološka hrana, kaj potrošniku zagotavlja zeleni znak za ekološko živilo, pa tudi o koristnosti zauživanja ekoloških živil in podpori slovenskim (lokalnim) ekološkim pridelovalcem in predelovalcem.
 • [SLIKOVITO z Nomi Hrast]
  Kalejdoskop življenja vrtimo vsak dan. Vedno znova zavrtimo mozaik trenutkov, ki nam sestavijo novo, drugačno sliko.
 • Ti povabiš, Radenska časti!
  Na spletni strani www.zaskupaj.si si zagotovite kupon – račun za pijačo bodo namreč poravnali v Radenski!
 • SLIKOVITO z Ano Kersnik Žvab o jogi preko spleta
  1.5.2020 pričnemo z BREZPLAČNO jogo prek spleta pod vodstvom mednarodno priznane jogistke in avtorice knjižnih uspešnic za jogo Ane Kersnik Žvab.