fbpx

Velikonočni zajtrk z zbirateljico ljudskega izročila Dušico Kunaver in gosti

Aktualno, Nasveti

Iz jajca se razvije novo, mlado življenje, prav tako kot iz zemlje v pomladnem času klije nova, mlada rast.

Z več kot stoletnim spoštovanjem tradicije in sožitja z naravo si v Perutnini Ptuj v okviru akcije Spoštujemo tradicijo prizadevajo širiti vedenje o bogastvu slovenske ljudske dediščine. Pri tem sodelujejo s priznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver, s katero so se danes v Zdravilišču Radenci pogovarjali o velikonočnih praznikih. Pri predstavitvi lokalnega ljudskega izročila so z velikonočno razstavo sodelovali tudi Dom starejših občanov Radenci – Dosor, Vrtec Radenci in domačinka Ani Kosednar, ki je prikazala izdelavo pirhov s tehniko praskanja. Prava paša za oči je bil tudi velikonočni zajtrk, ki so ga pripravili v Zdravilišču Radenci.

Jajce je prastari simbol življenja, rodovitnosti in plodnosti. Iz jajca se razvije novo, mlado življenje, prav tako kot iz zemlje v pomladnem času klije nova, mlada rast. Tako kot v naravi tudi podoba praznikov ostaja v svojem bistvu nespremenjena. Prazniki so povezani s šegami, pesmijo in praznično mizo, ki jo za praznik predpisuje ljudsko izročilo. Bogastvo ljudske dediščine sta Dušica Kunaver in Mojca Razbornik zbrali v knjižici Pirh – pisanica – remenk.

Pisanica – ljubezensko pisemce

»Pirh, pisanica in remenka je nekdaj bila darilo, ki so ga dobivali fantje od svojih deklet. S seboj so to drobne, dragocene umetnine nosile svojo lastno, tiho govorico. V dneh pred veliko nočjo mnogokrat niti starši niso vedeli, komu hči pisanico piše. Če je bila Belokranjka Anka še tako lepa in če je v pesmi še tako samozavestno zapela »Mili Bože, al sem lepa!«, ji ni bilo dovoljeno, da bi fantu, ki ga je nosila v srcu, to smela povedati. Le na pisanici je smela izraziti svojo ljubezen, zato so pisanice, ta drobna ljubezenska pisemca, tako silno lepe.« (PIRH-PISANICA-REMENKA, Zbirka Naše korenine)

O Spoštujemo tradicijo

Pri Perutnina Ptuj v sodelovanju s poznano zbirateljico slovenskega ljudskega izročila Dušico Kunaver na sodoben način širijo vedenje o bogastvu ljudske dediščine mlajšim generacijam (od pripovedk, pesmi, rekov in legend, do šeg letnega kroga in življenjskega kroga), da ne bi utonilo v pozabo. Del tega bogastva so zbrali tudi na www.perutnina.si. K sodelovanju so povabili tudi spletni vplivnici – Anjo Vogrič in Anjo Oman – ki z obujanjem slovenskih ljudskega izročila na zanimiv in sodoben način prispevata k širjenju bogastva slovenske ljudske dediščine.

Tradicija reje danes

Že več kot stoletje s spoštovanjem tradicije in narave ter v tesnem sodelovanju z več kot 240 rejci na podeželju, v naravnem okolju Slovenije, poteka reja perutnine. Prvi v Sloveniji so pred leti v Perutnini Ptuj uvedli certificiran način reje – »piščancem prijazno rejo«, ki se naslanja na tradicijo reje, kot je potekala na kmečkih dvoriščih, a s skrbno nadzorovanimi koraki na poti od njive do vilice.

Dušica Kunaver: »Ljubezen do vsega, kar je domače, mi je v zibelko položil moj oče«

»Ljubezen do vsega, kar je domače, mi je v zibelko položil moj oče – domoljubni Kraševec. Doživel in preživel je pet vojn in jih opisal v štirih knjigah. Naslednji polet za zbiranje ljudskega bogastva so mi dali moji učenci in dijaki. Mnogo prelepih ur sem doživela v med mladimi, ko so brez diha poslušali, kako so vile napolnile Blejsko jezero, kako je Zlatorog z zlatimi rogovi razril naše gore …. Sedaj kot stara učiteljica pišem knjige v želji, da bi starši in učitelji pokazali otrokom lepoto domačih pripovedi, pesmi, šeg …. da bi jim pokazali pot v neizmerno bogastvo našega ljudskega izročila, ki ni le dediščina preteklosti, ampak je dota prihodnosti!« o tem, od kje izvira ljubezen do slovenske ljudske dediščine pove Dušica Kunaver, ki se z zbiranjem ljudskega izročila ukvarja že več kot trideset let.

Sledite nam


Velikonočni prazniki v Zdravilišču Radenci

V času velikonočnih praznikov v avli Hotela Radin v Zdravilišču Radenci pripravljajo velikonočno tržnico, na kateri si bodo lahko gostje in obiskovalci ogledali prave rokodelske umetnine velikonočnih pirhov, izdelanih v različnih tehnikah. Otroci bodo na velikonočnih ustvarjalnicah izdelali palačinkastega zajčka, pisana jajčka in velikansko jajce želja, za shranjevanje velikonočnih dobrot pa zajčkasto vrečo. Za goste v sodelovanju z Glasbeno šolo iz Gornje Radgone pripravljajo tudi dobrodelni velikonočni koncert.


Sledite nam


RSS Ustavi se!