fbpx

Vipavska vinska cesta

Novice

Vipavski vinorodni okoliš ima 2000 hektarjev vinogradov in je glede na klimatske in talne pogoje ter sortni izbor eno najkakovostnejš ih vinorodnih območij v Sloveniji. Domačini že stoletja slovijo kot odlični vinogradniki in vinarji. Njihova vina je opeval že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Če želite občutiti pristno in svojstveno vipavsko vino, poskusite […]

Vipavski vinorodni okoliš ima 2000 hektarjev vinogradov in je glede na klimatske in talne pogoje ter sortni izbor eno najkakovostnejš ih vinorodnih območij v Sloveniji. Domačini že stoletja slovijo kot odlični vinogradniki in vinarji. Njihova vina je opeval že Janez Vajkard Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske. Če želite občutiti pristno in svojstveno vipavsko vino, poskusite zelen in pinelo. Obe sorti veljata za avtohtoni posebnosti Vipavske doline. Vinska cesta se prične v Orehovici, kjer je dobra lega za rast zelena, avtohtone vipavske sorte.

V vaseh Lože, Slap in Goče stoji veliko obokanih vinskih kleti s starimi hrastovimi sodi, kamnitih portalov in vodnjakov. Po vinski poti se lahko odpravite skoti Vipavo, po sledeh grofa Lanthierija. V gostišč u Podskala, kjer je tudi eden izmed najlepših izvirov, si za malico privoščite pristne vipavske jedi. Pot vodi naprej do Gradišča ali Vrhpolja, kjer ljubitelje plezanja vabita Gradiš ka tura in plezalna stena ob hudourniku Bela. V Budanjah je najlepše v času zorenja češenj. Vzpon sledi na Planino in obiščete lahko Fortunatov hram, ki tukaj stoji že od leta 1874. Nato prispete do Erzelja, vasice z zanimivo preteklostjo. Na teh gričih odlično uspeva pinela. Dobra vipavska vina lahko poskusite pri vinarjih v vaseh Potoče, Šmarje, Brje in Zavino.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!