fbpx

BRIŠKA VINSKA TURISTIČNA CESTA

Novice

Zahodni vinogradniški griči Gričevja so porasli s trtami in češnjami, slivami in breskvami. Na severu jih pred mrazom varujeta Sabotin in Korada, na jugu vpliv toplega sonca s Sredozemlja omogoča Furlanska nižina. Med Sočo in Idrijo je dva tisoč hektarjev vinogradov, v katerih zori grozdje za kar četrtino vsega slovenskega vina z geografskim poreklom. To […]

Zahodni vinogradniški griči Gričevja so porasli s trtami in češnjami, slivami in breskvami. Na severu jih pred mrazom varujeta Sabotin in Korada, na jugu vpliv toplega sonca s Sredozemlja omogoča Furlanska nižina. Med Sočo in Idrijo je dva tisoč hektarjev vinogradov, v katerih zori grozdje za kar četrtino vsega slovenskega vina z geografskim poreklom. To so znamenita Brda, kjer živijo gostoljubni Brici. Tukaj je okoli tisoč vinogradnikov in veliko ponudnikov dobrih jedi. O bogati preteklosti Brd pričajo gradovi na Dobrovem z muzejsko zbirko, v Vipolžah in na Ceglem, cerkve sv. Križa na Kojskem, Marije na jezeru v Golem Brdu in cerkev sv. Mihaela v Biljani. V vasici Šmartno je cerkev sv. Martina, ki ima zvonik s cinami – posebnostjo slovenske stavbne dediščine. Po obisku zgodovinskega in naravnega parka Sabotin ali naravnega parka doline Kožbanjščka z naravnim mostom Krčnik bodo teknile značilne briške jedi, kot so bela polenta, frtalja, mineštre in župe, pogače in toči. V Brdih je najbolj veselo zgodaj poleti, ko so češnje, in jeseni, ko je čas trgatve. Novembra so po briških vaseh vesela martinovanja. Na vinorodnih tleh uspevajo chardonnayi in sauvignoni, beli in sivi pinoti in različni kaberneti. Kraljica briških belih vin je avtohtona rebula, ki daje pitno in osvežujoče vino. Ob bok se ji postavljata pikolit s sadnim okusom in furlanski tokaj s prijetno polnim okusom po mandeljnih. Med rdečimi vini je razširjen merlot.
Ponudniki ob vinski cesti: Vinska klet Goriška Brda, Vinarstvo Erzetič, Vinotoč Tomažič, Gostilna 25. maja, Kmetija Prinčič, Turistična kmetija s prenočišči Breg, Vinoteka Brda – Grad Dobrovo, Movia.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!