fbpx

Vse, kar morate vedeti o morskem ribolovu

Aktualno

Morda ste se že večkrat spraševali o tem, kaj vse potrebujete za morski ribolov ali pa vas je morda zanimalo, kje najbolje prijemljejo ribe v slovenskem morju. Lahko ste brez skrbi, saj smo za vas pripravili vodnik oziroma nasvete, da se boste lažje odpravili na morski ribolov.

Predstavili vam bomo razliko med tipi morskega ribolova. Poleg tega vas bomo seznanili tudi s potrebno opremo. Ob koncu pa vam bomo še predstavili naše top lokacije za morski ribolov na slovenski obali.

Morski ribolov se deli na dve panogi oziroma vrsti. To sta seveda športni ribolov in gospodarski ribolov. Prvi je seveda namenjen športnemu udejstvovanju vseh ljubiteljev ribolova. Poznamo več vrst športnega ribolova, a ključno je to, da se ne glede na vrsto lova, na koncu primerja velikost ujetih rib. Najpogosteje se športni ribolov izvaja s pomočjo ribiške palice in vabe. Med bolj zanimivimi tipi športnega ribolova pa zagotovo prednjači podvodni ribolov. Za ta ribolov na morju ne potrebujete ribiške palice, temveč puško ali ost za lovljenje rib. Če ostale tipe ribolova izvajate na suhem, bodisi na obali ali na čolnu, se podvodni ribolov izvaja izključno s potapljanjem. Osnovni namenn športnega ribolova ni v tem, da bi ujeli ribo za svoj naslednji obrok ampak, da bi svoje ribolovske sposobnosti primerjali z drugimi lovci. Po zaključku tekmovanja se ribe običajno spusti žive nazaj v njihovo naravno okolje.

Kot že omenjeno pa obstaja tudi gospodarski oziroma industrijski ribolov, kjer se s pomočjo mrež in ladij lovi ribe. Za lovljenje rakov in mehkužcev pa se uporablja vrše. Namen gospodarskega ribolova se skriva v predelovalni oziroma prehrambeni industriji. Osnovni namen te dejavnosti je torej, da ribič ujame ribo in jo proda bodisi na tržnici, bodisi podjetju, ki se ukvarja s prodajo ribjih izdelkov. Morski ribolov na Jadranu je osredotočen na vse oblike ponudbe rib.

Boataround
Foto: Boataround

Sveže ribe lahko konzumiramo doma ali v naših najljubših restavracijah, konzervirane ribe pa lahko predstavljajo rešitev za hitro pripravo obroka. Manj kakovostne ribe se pa običajno predelajo v ribjo moko, ki služi kot krma za domače živali.

Za ljubiteljski oziroma rekreativni ribolov ne potrebujete veliko. Zadostuje vam že ribiška palica in vaba. Vabe se delijo v dve skupini. Prvo predstavljajo naravne vabe, kamor sodijo kruh, koruza, različni plodovi, meso ali deli drugih rib. Naravne vabe se uporabljajo predvsem pri talnem ribolovu in beličarjenju. Lokacijo vabe lahko označite tudi s plovcem, da boste lažje vedeli, kje se nahaja trnek. Drugo skupino vab pa sestavljajo umetne vabe. Te želijo s svojim izgledom posnemati naravno hrano različnih ribjih vrst. Uporablja se pri muharjenju in pri vijačenju. Izbira vabe, tako kot ribiške palice, je zato odvisna od tipa rib, ki jih želite uloviti.

Za ribolov na morju je priporočljivo, da se z ribiško palico vabo, trnkom in plovcem odpravite že na vse zgodaj zjutraj na želeno lokacijo. Ribe tudi ob obali iščejo hrano, a najboljši ulov vas čaka več sto metrov proč od obale. Če nimate svoje barke se lahko odločite za najem čolna na slovenski obali. Za priljubljene destinacije med ribiči za morski ribolov na slovenski obali veljata Portorož oziroma območje ob Bernardinu ter Debeli Rtič. Tu boste lahko ulovili tudi kakšno orado, skušo ali brancina.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Žal je slovensko morje že precej obubožano z ribami, zato se boste morali, za večji ulov, odločiti za ribolov na jadranu. Ne glede na to pa je seveda tudi v slovenskem morju mogoče ujeti zadostno število rib za lastne potrebe. Z morskim ribolovom je namreč v Sloveniji zelo težko preživeti, zato vam mora to predstavljati konjiček oziroma prostočasno dejavnost. Zdaj, ko veste kaj potrebujete in kje lahko ujamete najboljše ribe v slovenskem morju, vam ne preostane drugega, kot da se še sami preizkusite v morskem ribolovu.


Sledite nam


RSS Ustavi se!