fbpx

Vulkan Etna ponovno oživel

Novice

Vulkan Etna na Siciliji je danes znova oživel. Kot so sporočili iz Inšituta za geofiziko in vulkanologijo v Catanii, je prišlo do “seizmičnega dogodka”, ki mu je sledil izbruh pepela.   Kot so navedli v omenjenem inštitutu, je seizmični dogodek davi ob 6.42 sprožil močno eksplozijo v delih vulkana. Po eksploziji je jugovzhodni del kraterja […]

Vulkan Etna na Siciliji je danes znova oživel. Kot so sporočili iz Inšituta za geofiziko in vulkanologijo v Catanii, je prišlo do “seizmičnega dogodka”, ki mu je sledil izbruh pepela.

 

Kot so navedli v omenjenem inštitutu, je seizmični dogodek davi ob 6.42 sprožil močno eksplozijo v delih vulkana. Po eksploziji je jugovzhodni del kraterja pokril vulkanski pepel, tam pa prihaja do izpustov plinov. Institut je na območje poslal strokovnjake, a hkrati sporočil, da dogodek za zdaj ne predstavlja nevarnosti za prebivalstvo ali njihovo premoženj.

Etna je najvišji evropski dejavni vulkan, visok 3295 metrov. Nazadnje je Etna bruhala novembra 2007, dva meseca pred tem pa so morali zaradi vulkanskega izbruha začasno zapreti bližnje letališče Catania. Do zadnjega večjega izbruha je prišlo leta 2001.

STA

Foto: Reuters

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!