fbpx

Wadi Rum

Novice

Pravijo, da je Wadi Rum ena od najbolj spektakularnih puščavskih pokrajin na svetu. Znameniti britanski polkovnik T. E. Lawrence, imenovan tudi »Lawrence arabski«, je v času arabskega upora proti Turkom med prvo svetovno vojno tukaj preživel več mesecev in mnoge scene v filmu so bile posnete prav tu. »No, tukaj so džipi – kar izberita!« […]

Pravijo, da je Wadi Rum ena od najbolj spektakularnih puščavskih pokrajin na svetu. Znameniti britanski polkovnik T. E. Lawrence, imenovan tudi »Lawrence arabski«, je v času arabskega upora proti Turkom med prvo svetovno vojno tukaj preživel več mesecev in mnoge scene v filmu so bile posnete prav tu.

»No, tukaj so džipi – kar izberita!« je pokazal eden od dveh vodnikov, zadolž enih za tujce, potem ko sva plačala eno od ponujenih poti po puščavi. Pred kamnito stavbo je stalo kakih trideset terencev, njihovi vozniki pa so v gručah stali ali sedeli okrog njih in kadili. Ko je avtobus pred dobre pol ure pripeljal iz Akabe, so bili ravno pri opoldanski molitvi. Vozila so bila različna in večinoma že precej »zmahana«. Od majhnih kampanjol s platnenimi kabinami za štiri osebe in kamionetov s kabinami za tri do dolgih landroverjev z loputami na stropu, ki prenesejo do devet potnikov. Manjkale so šipe, kljuke, sedeži in kosi pločevine; lak in platno nista bila več taka kot pred leti.

Besedilo in fotografije: Janin Klemenčič

Več si lahko preberete v avgustovskem Horizontu >>>

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!