fbpx

Z direktnim vlakom vsak dan do Trsta, letališča Trst in Vidma

Aktivnosti, Aktualno, Novice

9. september ob 5.57 zjutraj, se je vlak z oznako ETR 563 v lasti Dežele Furlanije Julijske krajine z ljubljanske železniške postaje odpravil na otvoritveno vožnjo proti Trstu.

Ponovno vzpostavljena povezava je plod sodelovanja in povezovanja dveh javnih potniških prometov z obeh strani meje, ki ga izvajata družbi SŽ-Potniški promet in Trenitalia, za uresničitev povezave pa sta pomemben del prispevali deželna vlada Dežele Furlanije Julijske krajine in Ministrstvo za infrastrukturo Republike Slovenije ob podpori Evropske komisije.

Direktor SŽ-Potniški promet, mag. Boštjan Koren je ob tem povedal:

»Ponovna vzpostavitev železniške povezave med Slovenijo in Italijo po letu 2011 je plod prizadevanj in skupnega interesa mnogih deležnikov na strani Republike Slovenije in Dežele Furlanije – Julijske krajine ter Evropske komisije. Veseli nas, da potnikom z obeh strani meje spet lahko ponudimo potovanje z vlakom do Trsta, letališča Trst in Vidma ter ponovno povežemo kraje in ljudi ob progi. Od leta 2011, ko so Madžarske železnice ukinile vlak »Venezia«, ki je povezoval Budimpešto – Zagreb – Ljubljano – Benetke, smo si prizadevali za ponovno povezavo z Italijo. Prvi pomemben korak smo naredili leta 2014, ko smo začeli z vožnjo do prve čezmejne postaje v Italiji Opčine / Villa Opicina. V sodelovanju z Arrivo smo uvedli hitro avtobusno linijo Ljubljana – Trst, kjer veljajo železniške vozovnice in je vključena v evropski železniški voznoredni sistem. Tretji korak je uvedba današnjih vlakovnih povezav. Letno prepeljemo v Italijo okoli 10.000 potnikov, z novo povezavo bo ta številka še zrasla.«

Direktni vlak bo vozil vsak dan dvakrat v obe smeri. Jutranji z odhodom iz Ljubljane ob 5.57 pelje do Trsta ter naprej do letališča Trst (Ronke) in Vidma, popoldanski z odhodom iz Ljubljane ob 16.10 pa do Trsta. Povratek direktnega vlaka v Ljubljano je ob 9.01 iz Trsta in ob 17.54 iz Vidma. Vozni red je organiziran tako, da v Trstu omogoča dnevne povezave z regionalnimi vlaki do letališča Ronki, Vidma, Pordenona, Trevisa in do Trbiža v smeri Beljaka, ter povezave s hitrimi vlaki Freccarossa do Padove, Milana, Torina, Bologne Firenc, Rima in nazaj.

Cena vozovnice je 8 evrov do Trsta, 11,60 evra do letališča Ronchi in 15,20 evra do Vidma. Cena prevoza kolesa v mednarodnem prometu je 5 evrov.

Več o novi ponudbi in vozni red vlakov http://www.slo-zeleznice.si/sl/novice/potniski-promet-novice/z-vlakom-do-trsta-udin

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!