fbpx

Pamukkale – bombažni grad v Turčiji

Potovanja

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, izgledajo kot iz pravljice.

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, prav zares izgledajo kot iz pravljice. Nad njimi stojijo ostanki rimskega mesteca Hierapolis, v katerih je z rastlinjem obdan antični bazen z marmornimi stebri. Proti doplačilu se lahko v njem na prijetnih 36 stopinjah namakamo še danes. Tam so še ostanki vrat v mesto, rimski amfiteater, tempelj posvečen bogu Apolonu in starodavno pokopališče s kamnitimi grobnicami. V letu 1984 so v rimskih toplicah, eni največjih stavb v Hierapolisu, uredili arheološki muzej, ki obsega še dva zunanja prostora, bivšo gimnazijo in knjižnico.

in-ancient-times-1063321_1920

Pamukkale in Hierapolis sta primer, ko sta narava in človek združila moči in ustvarila prečudovit kotiček za oddih, ki je najbolj obiskana atrakcija v Turčiji in ga letno obišče več kot dva milijona turistov. V sredini 20. stoletja so tam zgradili ogromno hotelov, cest in dovolili prosto vožnjo z motornimi vozili, kar je povzročilo veliko škodo. Leta 1988 so Pamukkale in Hierapolis razglasili pod UNESCOVO zaščito in hotele ter ceste umaknili. Tudi v apnenčaste terasaste bazenčke, ki so dostopni obiskovalcem, se lahko odpravimo le bosi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • [SLIKOVITO] z Lidijo Bašič Jančar: Ko imamo vsega dovolj, …
  Ko imamo vsega dovolj, bi se najraje skrili v mišjo luknjo.
 • [SLIKOVITO] z Nomi Hrast
  »Poženem kolo ravnovesja in se poiščem v dnevih, ki prihajajo.« To je misel izpod peresa Andreja H. Štruca, ena izmed mnogih, ki v zadnjih mesecih krasijo Maribor.
 • Ni vsa lokalna hrana ekološka
  Toliko kolikor je ljudi, toliko je različnih načinov prehranjevanja, različnih okusov, različnih odtenkov barv na krožnikih. Nekateri se oskrbujejo s hrano iz slovenskih kmetij, določeni pazijo, da te kmetije hrano pridelujejo na izključno ekološki način. Drugi spet kupujejo hrano v trgovini in posegajo večinoma po predelanih živilih slovenskih blagovnih znamk, tretjim pa je vseeno, od […]
 • SLIKOVITO z Lidijo Bašič Jančar – Kako vzljubiti neljuba čustva?
  Vemo, da imajo čustva svoj pomen. Nesmiselno bi bilo, da bi določeno čustvo, ki nam ni ljubo, želeli izničiti. Neljuba čustva nam predstavljajo določeno breme, s katerim težko shajamo. Izziv je morda prav v tem, da poskušamo čustvom ZAUPATI, da vstopajo oz. se pojavijo prav z določenim namenom in da se nikoli ne pojavijo brez […]
 • SLIKOVITO z Nomi Hrast
  Zdi se, da počasi prehajamo nazaj na stare tirnice življenja, pa vendar vsakega izmed nas v mislih spremljajo skrbi in tegobe, ki so povezane s trenutno situacijo.