fbpx

Pamukkale – bombažni grad v Turčiji

Potovanja

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, izgledajo kot iz pravljice.

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, prav zares izgledajo kot iz pravljice. Nad njimi stojijo ostanki rimskega mesteca Hierapolis, v katerih je z rastlinjem obdan antični bazen z marmornimi stebri. Proti doplačilu se lahko v njem na prijetnih 36 stopinjah namakamo še danes. Tam so še ostanki vrat v mesto, rimski amfiteater, tempelj posvečen bogu Apolonu in starodavno pokopališče s kamnitimi grobnicami. V letu 1984 so v rimskih toplicah, eni največjih stavb v Hierapolisu, uredili arheološki muzej, ki obsega še dva zunanja prostora, bivšo gimnazijo in knjižnico.

in-ancient-times-1063321_1920

Pamukkale in Hierapolis sta primer, ko sta narava in človek združila moči in ustvarila prečudovit kotiček za oddih, ki je najbolj obiskana atrakcija v Turčiji in ga letno obišče več kot dva milijona turistov. V sredini 20. stoletja so tam zgradili ogromno hotelov, cest in dovolili prosto vožnjo z motornimi vozili, kar je povzročilo veliko škodo. Leta 1988 so Pamukkale in Hierapolis razglasili pod UNESCOVO zaščito in hotele ter ceste umaknili. Tudi v apnenčaste terasaste bazenčke, ki so dostopni obiskovalcem, se lahko odpravimo le bosi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!