fbpx

Pamukkale – bombažni grad v Turčiji

Potovanja

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, izgledajo kot iz pravljice.

Pamukkale v turščini pomenijo “beli grad” in z vročimi vrelci ter belimi apnenčastimi terasami napolnjenimi z vodo, prav zares izgledajo kot iz pravljice. Nad njimi stojijo ostanki rimskega mesteca Hierapolis, v katerih je z rastlinjem obdan antični bazen z marmornimi stebri. Proti doplačilu se lahko v njem na prijetnih 36 stopinjah namakamo še danes. Tam so še ostanki vrat v mesto, rimski amfiteater, tempelj posvečen bogu Apolonu in starodavno pokopališče s kamnitimi grobnicami. V letu 1984 so v rimskih toplicah, eni največjih stavb v Hierapolisu, uredili arheološki muzej, ki obsega še dva zunanja prostora, bivšo gimnazijo in knjižnico.

in-ancient-times-1063321_1920

Pamukkale in Hierapolis sta primer, ko sta narava in človek združila moči in ustvarila prečudovit kotiček za oddih, ki je najbolj obiskana atrakcija v Turčiji in ga letno obišče več kot dva milijona turistov. V sredini 20. stoletja so tam zgradili ogromno hotelov, cest in dovolili prosto vožnjo z motornimi vozili, kar je povzročilo veliko škodo. Leta 1988 so Pamukkale in Hierapolis razglasili pod UNESCOVO zaščito in hotele ter ceste umaknili. Tudi v apnenčaste terasaste bazenčke, ki so dostopni obiskovalcem, se lahko odpravimo le bosi.

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.