fbpx

Zadnji džojnt za turiste?

Novice

Samo v Amsterdamu je 230 lokalov, ki zakonito prodajajo kanabis. Nizozemska vlada bi jih rada zdaj spremenila v klube zaprtega tipa, tujcem pa vstop prepovedala. Amsterdam – Znameniti nizozemski coffee shopi se bojujejo z nizozemsko vlado, ki bi rada prepovedala tujcem kupovati zakonsko dovoljene cigarete s kanabisom. Predlogu nasprotujejo tako odločno, da se je primera […]

Samo v Amsterdamu je 230 lokalov, ki zakonito prodajajo kanabis. Nizozemska vlada bi jih rada zdaj spremenila v klube zaprtega tipa, tujcem pa vstop prepovedala.

Amsterdam – Znameniti nizozemski coffee shopi se bojujejo z nizozemsko vlado, ki bi rada prepovedala tujcem kupovati zakonsko dovoljene cigarete s kanabisom. Predlogu nasprotujejo tako odločno, da se je primera lotilo Sodišče Evropskih skupnosti.

Če prispete v Amsterdam z vlakom, lahko že v desetih minutah kupite prvi džojnt. Blizu glavne postaje so številni bari in lokali z imeni, kot sta Rastababy ali Funny People, v njih pa strankam ponujajo kanabis. Prodaja je zakonita in v Amsterdamu je približno 230 takšnih lokalov, znanih pod imenom coffee shop, nemalo gostov pa prihaja iz tujine.

Če bo vladi uspelo uresničiti svoj predlog, bodo lastniki izgubili donosen posel. Nizozemska vladna koalicija bi rada spremenila vseh 670 coffee shopov v državi v klube, ki bi jih lahko obiskovali samo člani. Nihče, ki ni »odrasel prebivalec Nizozemske«, pa ne bi smel kupiti kanabisa.

Če bo prepoved uspela, bo oblast postavila v coffee shopih računalniško omrežje, s katerim bo mogoče preverjati elektronske identifikacijske izkaznice. Tujci tako ne bi mogli prevarati sistema in nihče ne bi mogel kupiti več od zakonsko dovoljene dnevne količine pet gramov marihuane na osebo.

Predlog so z veseljem podprle zlasti mestne oblasti obmejnih krajev, kjer se lokalne oblasti že več let pritožujejo zaradi mladoletnih kadilcev kanabisa iz Nemčije in Belgije. Ne pa tudi v Amsterdamu, kjer so se lastniki coffee shopov in mestna oblast družno uprli nameravani prepovedi.

Vir: delo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.