fbpx

Zadnji džojnt za turiste?

Novice

Samo v Amsterdamu je 230 lokalov, ki zakonito prodajajo kanabis. Nizozemska vlada bi jih rada zdaj spremenila v klube zaprtega tipa, tujcem pa vstop prepovedala. Amsterdam – Znameniti nizozemski coffee shopi se bojujejo z nizozemsko vlado, ki bi rada prepovedala tujcem kupovati zakonsko dovoljene cigarete s kanabisom. Predlogu nasprotujejo tako odločno, da se je primera […]

Samo v Amsterdamu je 230 lokalov, ki zakonito prodajajo kanabis. Nizozemska vlada bi jih rada zdaj spremenila v klube zaprtega tipa, tujcem pa vstop prepovedala.

Amsterdam – Znameniti nizozemski coffee shopi se bojujejo z nizozemsko vlado, ki bi rada prepovedala tujcem kupovati zakonsko dovoljene cigarete s kanabisom. Predlogu nasprotujejo tako odločno, da se je primera lotilo Sodišče Evropskih skupnosti.

Če prispete v Amsterdam z vlakom, lahko že v desetih minutah kupite prvi džojnt. Blizu glavne postaje so številni bari in lokali z imeni, kot sta Rastababy ali Funny People, v njih pa strankam ponujajo kanabis. Prodaja je zakonita in v Amsterdamu je približno 230 takšnih lokalov, znanih pod imenom coffee shop, nemalo gostov pa prihaja iz tujine.

Če bo vladi uspelo uresničiti svoj predlog, bodo lastniki izgubili donosen posel. Nizozemska vladna koalicija bi rada spremenila vseh 670 coffee shopov v državi v klube, ki bi jih lahko obiskovali samo člani. Nihče, ki ni »odrasel prebivalec Nizozemske«, pa ne bi smel kupiti kanabisa.

Če bo prepoved uspela, bo oblast postavila v coffee shopih računalniško omrežje, s katerim bo mogoče preverjati elektronske identifikacijske izkaznice. Tujci tako ne bi mogli prevarati sistema in nihče ne bi mogel kupiti več od zakonsko dovoljene dnevne količine pet gramov marihuane na osebo.

Predlog so z veseljem podprle zlasti mestne oblasti obmejnih krajev, kjer se lokalne oblasti že več let pritožujejo zaradi mladoletnih kadilcev kanabisa iz Nemčije in Belgije. Ne pa tudi v Amsterdamu, kjer so se lastniki coffee shopov in mestna oblast družno uprli nameravani prepovedi.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Vir: delo.si


Sledite nam


RSS Ustavi se!