fbpx

Zamrznjena Plitvička jezera

Izleti, Zanimivosti

Plitvice niso nikoli enake.

Tamas Toth se je s tremi prijatelji iz Budimpešte podal na spontani fotografski izlet in pot jih je pripeljala do hrvaškega največjega narodnega parka – Plitvice.

Narodni park meri 295 km2 in površina jezer 2 km2. 16 jezer se v obliki venca razteza od severa proti jugu v osrčju gorovja Kapela. Skozi milijone let se je voda vrezovala globoko v dolino v apnenčastem gorovju, gre za značilen kraški pojav. Oblika Plitvičkih jezer je posledica apnenca, ki ustvarja nasipe, police in druge objekte v kraških rekah in potokih. Izjemno modra barva reke je posledica kraškega delovanja.

Apnenčaste formacije so neprekinjen proces, ki oblikujejo tudi vrsto slapov v parku. Skozi čas voda spreminja svoj tok, za sabo pusti suhe struge in pot nadaljuje v svojo smer ter ustvarja nove oblike. Rečemo lahko, da Plitvice niso nikoli enake.

Plitvička: “Plitvička so v spomladanskem času božanska, ker je veliko vode.”


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Ko se vse podre kot domine …
  Pred petimi leti, se mi je po ločitvi in dogovoru glede skrbništva sina, v zasebnem življenju ponovno nasmehnila sreča. Priznam, da nisem pričakovala, niti nisem iskala novega razmerja.
 • Pohvala da ljudem krila
  Letošnja akcija Ustavi se! je bila posvečena komunikaciji, ki je temelj kakovostnih odnosov. Velikokrat pozabljamo, kako pomemba je pri tem pohvala, zato so v Lidlu Slovenija interno nagradno aktivacijo zgradili okrog nje. Svoje zaposlene so povabili, da predlagajo sodelavke in sodelavce, ki skrbijo za dobro voljo v delovnem okolju in so vir pozitivne energije. Prejeli […]
 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.