fbpx

Dolga Svilena cesta

Zanimivosti

Bila je pomemben element pri razvoju največjih civilizacij.

Svilena cesta je prepletena mreža 6500 km dolge trgovske poti v Vzhodni, Južni in Zahodni Aziji, Sredozemlju, Severni in Severozahodni Afriki ter Evropi.

Pot je bila več kot zahtevna, potekala je mimo brezvodnih držav in puščav do visokih gorskih verig. Bila je pomemben element pri razvoju največjih civilizacij: Kitajske, Indije, Egipta, Perzije, Arabskega polotoka in Rima. Kljub imenu, ni bila namenjena le trgovanju s svilo, temveč tudi s satinom, dragulji, steklovino, tkaninami, parfumi, sužnji in začimbami, ki so jih prevažale dolge karavane živali s pastirji in trgovci. V smeri Kitajske so pošiljali zlasti steklo, zato so Svileno cesto včasih imenovali tudi Steklena cesta. Največjo vlogo pri prevozu so imele dvogrbe kamele, ki so bile prilagojene na ekstremna nihanja v temperaturi.

Trgovina je tekla prek več posrednikov, tako da posamezniki običajno niso prepotovali celotne poti. Blago je na poti večkrat zamenjalo lastnika in pridobilo na vrednosti. Poleg trgovske izmenjave, sta vzporedno potekali tudi kulturna in verska izmenjava. Izmenjevala so se znanja in ideje, žal pa tudi bolezni. Predvidevajo, da sta kugo v Evropo prinesla selitev Mongolov na staro celino in trgovski stik z Azijo. Iz Azije v Evropo sta na primer prišla papir in smodnik, iz Indije na Kitajsko in Japonsko pa budizem. Največjo težavo pri trgovanju je predstavljala varnost, saj so roparji na ožjih delih poti napadali karavane in pokradli plen. Zaton Svilene ceste so čez čas povzročile povečanje kitajske pomorske trgovine, pojav novih trgov v jugovzhodni Aziji in visoke carine Arabcev.

nomad::trv: “Svilena cesta se začne že v Turčiji in gre en krak med Črnim morjem in Kaspijem, drugi krak za Kaspijem sev. od Pamirja, treji preko Kanjurab passa na Tibet in južni krak v Indijo (začimbe) Vsakokrat, ko potujem na tej relaciji srečam veliko kolesarjev, ki obirajo to svileno pot. Malo pobrskaj po Internetu in boš dobil veliko napotkov za kolesarje. Kako se prehranjevati in kako ostati zdrav kljub velikim naporom. Razdalje so velike, vendar se vsako leto iz Evrope v Indijo s kolesom pripelje na ducate popotnikov tudi deklet.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!