fbpx

Dolga Svilena cesta

Zanimivosti

Bila je pomemben element pri razvoju največjih civilizacij.

Svilena cesta je prepletena mreža 6500 km dolge trgovske poti v Vzhodni, Južni in Zahodni Aziji, Sredozemlju, Severni in Severozahodni Afriki ter Evropi.

Pot je bila več kot zahtevna, potekala je mimo brezvodnih držav in puščav do visokih gorskih verig. Bila je pomemben element pri razvoju največjih civilizacij: Kitajske, Indije, Egipta, Perzije, Arabskega polotoka in Rima. Kljub imenu, ni bila namenjena le trgovanju s svilo, temveč tudi s satinom, dragulji, steklovino, tkaninami, parfumi, sužnji in začimbami, ki so jih prevažale dolge karavane živali s pastirji in trgovci. V smeri Kitajske so pošiljali zlasti steklo, zato so Svileno cesto včasih imenovali tudi Steklena cesta. Največjo vlogo pri prevozu so imele dvogrbe kamele, ki so bile prilagojene na ekstremna nihanja v temperaturi.

Trgovina je tekla prek več posrednikov, tako da posamezniki običajno niso prepotovali celotne poti. Blago je na poti večkrat zamenjalo lastnika in pridobilo na vrednosti. Poleg trgovske izmenjave, sta vzporedno potekali tudi kulturna in verska izmenjava. Izmenjevala so se znanja in ideje, žal pa tudi bolezni. Predvidevajo, da sta kugo v Evropo prinesla selitev Mongolov na staro celino in trgovski stik z Azijo. Iz Azije v Evropo sta na primer prišla papir in smodnik, iz Indije na Kitajsko in Japonsko pa budizem. Največjo težavo pri trgovanju je predstavljala varnost, saj so roparji na ožjih delih poti napadali karavane in pokradli plen. Zaton Svilene ceste so čez čas povzročile povečanje kitajske pomorske trgovine, pojav novih trgov v jugovzhodni Aziji in visoke carine Arabcev.

nomad::trv: “Svilena cesta se začne že v Turčiji in gre en krak med Črnim morjem in Kaspijem, drugi krak za Kaspijem sev. od Pamirja, treji preko Kanjurab passa na Tibet in južni krak v Indijo (začimbe) Vsakokrat, ko potujem na tej relaciji srečam veliko kolesarjev, ki obirajo to svileno pot. Malo pobrskaj po Internetu in boš dobil veliko napotkov za kolesarje. Kako se prehranjevati in kako ostati zdrav kljub velikim naporom. Razdalje so velike, vendar se vsako leto iz Evrope v Indijo s kolesom pripelje na ducate popotnikov tudi deklet.”

Vir fotografij: Pixabay, Stockpholio


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obstaja naravni talent za komunikacijo ali se tega naučimo?
  Komuniciranje je del našega vsakdana. Ne moremo ne komunicirati. Vse, kar počnemo, je komunikacija.
 • Alarm in srčni reset
  Kip sem. Okamenela. Kaj se dogaja?! Ne morem se premikati! Kot bi bila ujeta pod največjo skalo, kar sem jih kdaj videla. Sanjam z odprtimi očmi? Ne, tu sem, budna, a brez moči.
 • Skozi oči življenja
  Budilka me kljub močnemu zvonjenju ni več spravila iz postelje. Glava je delala na polno, ampak telo ni več ubogalo, ni več delalo. Kapitulirala sem.
 • Kaj vse sem zaradi ne ljubezni in pretepanja doživel
  Moje življenje v otroštvu je bilo, kot je povedal psihoterapevt, povsem uničeno.
 • Petra Petravič: Spoštuj sebe in sogovornika
  Pred dnevi mi je sogovornik zaupaj svojo izkušnjo: »Veste, najtežje je začet in končat s pisanjem.« Pa še kako prav je imel. Če bi me pred mesecem dni vprašali, kaj si mislim o kampanji »Ustavi se«, ki je v letošnji zasnovi fokusirana na pomembnost »ustaviti se za trenutek in prisluhnit drugemu«, bi bil moj zapis […]