fbpx

Zbirno mesto za ljubitelje Fičotov bo v Beli krajini!

Novice

Prav kmalu, v nedeljo 3. septembra 2006 se bo v Beli krajini odvijalo organizirano srečanje ljubiteljev legendarnega Fička!   Zgodba se je začela pred pol stoletja, leta 1955 na sejmu avtomobilov v Ženevi, ko je bil predstavljen kot povojni italijanski “ekonomski čudež”. Nekaj let pred tem je Fiatov glavni inženir Dante Giacosa dobil nalogo, skonstruirati malo […]

Prav kmalu, v nedeljo 3. septembra 2006 se bo v Beli krajini odvijalo organizirano srečanje ljubiteljev legendarnega Fička!  

Zgodba se je začela pred pol stoletja, leta 1955 na sejmu avtomobilov v Ženevi, ko je bil predstavljen kot povojni italijanski “ekonomski čudež”. Nekaj let pred tem je Fiatov glavni inženir Dante Giacosa dobil nalogo, skonstruirati malo vozilo, katero bo za razliko od legendarnega Topolina 500 omogočilo poceni in udoben prevoz za štiri potnike. Na projektu “600” je ponovno delal Giacosa in prekašal samega sebe, ko je naredil po mnenju mnogih najuspešnejši in najpopularnejši Fiat vseh časo – Fiat 600!

 V času nastanka tega avtomobila je v časniku “Borba” izhajal strip v katerem je bil glavni lik kurir “Fičo” in to je našemu narodu poslužilo kot osnova za nadimek našega prvega nacionalnega avtomobila. Fičo je bil gotovo zaslužen za široko motorizacijo Jugoslavije, to je avtomobil kateri je bil v sestavi policije, prve pomoči in vojske ter vozilo katero je bilo dolga leta edino za učenje novih voznikov v avtošolah.

 

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!