fbpx

Železna jama

Novice

V prejšnjem stoletju so jamarji odkrili kraške jame v okolici Domžal in Železno jamo uredili za turistične oglede. V živo skalo so izvrtali vhodni rov, čez brezna pa speljali mostove. Jama leži južno od Doba, blizu gradu Krumperk. Železno jamo si lahko ogledate pod vodstvom vodniške službe. Prvotno vhodno brezno se odpira na vzhodnem pobočju […]

V prejšnjem stoletju so jamarji odkrili kraške jame v okolici Domžal in Železno jamo uredili za turistične oglede. V živo skalo so izvrtali vhodni rov, čez brezna pa speljali mostove. Jama leži južno od Doba, blizu gradu Krumperk. Železno jamo si lahko ogledate pod vodstvom vodniške službe. Prvotno vhodno brezno se odpira na vzhodnem pobočju vrtače, jama pa se razprostira proti jugu pod vrtačo. Železna jama ima tri dvorane, ki so med seboj povezane z rovom in mostovi in so del turistične poti.

Za to jamo so značilni žlebiči in krivi kapniki, ki jih med nastajanjem usmerja veter. Višina prve in druge glavne dvorane je večja kot njuna dolžina in širina. Železna jama ima podobo dvojnega, z galerijami povezanega brezna.Čeprav je majhna, ima veliko zanimivih oblik, kot so na primer vdolbine, fasete, nekaj stalagmitov in stalaktitov, sigaste izrastke, ponvice, manjše zavese … V jami živi posebna vrsta hroščev, polži, netopirji, jamske kobilice in pajki. Temperatura se v jami spreminja glede na letni čas, poleti je nižja kot pozimi, saj se skala poleti segreva, toploto pa oddaja šele pol leta kasneje. Zaradi dobre akustike prirejajo v Železni jami tudi kulturno- glasbene prireditve.

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake


Sledite nam


RSS Ustavi se!