fbpx

Življenje je lepo … na Norveškem

Novice

Niger, Afganistan in Sierra Leone na dnu lestvice Norveška je še vedno država z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Najtežje pa je življenje v afriških državah podsaharske regije. Podatki, ki so jih pri Združenih narodih zbrali še pred razmahom svetovne gospodarske krize, so pokazali, da imajo najboljše pogoje za življenje ljudje na Norveškem, v Avstraliji […]

Niger, Afganistan in Sierra Leone na dnu lestvice

Norveška je še vedno država z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Najtežje pa je življenje v afriških državah podsaharske regije.

Podatki, ki so jih pri Združenih narodih zbrali še pred razmahom svetovne gospodarske krize, so pokazali, da imajo najboljše pogoje za življenje ljudje na Norveškem, v Avstraliji in na Islandiji, medtem ko je najtežje prebivalcem držav Niger, Afganistan in Sierre Leone.

Veliko nesorazmerje napredka
Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) je indeks človekovega razvoja sestavil s podatki iz leta 2007. Upoštevali so BDP na prebivalca, dostopnost izobrazbe ter pričakovano življenjsko dobo in tako izračunali poglavitne razlike med razvitim in razvijajočim se svetom.

Zimska idila na Norveškem, državi, kjer je kakovost življenja na najvišji ravni.

Foto: EPA

Sledite nam

Najbolj brano

Oznake

Kot so zapisali v izjavi, je napredek kljub velikemu izboljšanju neenakomeren: “Mnoge države so v zadnjih desetletjih prizadeli mnogi dejavniki: ekonomske krize, konflikti in epidemija virusa HIV – in to še preden so bile občutne posledice gospodarske krize.”


Sledite nam


RSS Ustavi se!