fbpx

Življenje je lepo … na Norveškem

Novice

Niger, Afganistan in Sierra Leone na dnu lestvice Norveška je še vedno država z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Najtežje pa je življenje v afriških državah podsaharske regije. Podatki, ki so jih pri Združenih narodih zbrali še pred razmahom svetovne gospodarske krize, so pokazali, da imajo najboljše pogoje za življenje ljudje na Norveškem, v Avstraliji […]

Niger, Afganistan in Sierra Leone na dnu lestvice

Norveška je še vedno država z najvišjo kakovostjo življenja na svetu. Najtežje pa je življenje v afriških državah podsaharske regije.

Podatki, ki so jih pri Združenih narodih zbrali še pred razmahom svetovne gospodarske krize, so pokazali, da imajo najboljše pogoje za življenje ljudje na Norveškem, v Avstraliji in na Islandiji, medtem ko je najtežje prebivalcem držav Niger, Afganistan in Sierre Leone.

Veliko nesorazmerje napredka
Program Združenih narodov za razvoj (UNDP) je indeks človekovega razvoja sestavil s podatki iz leta 2007. Upoštevali so BDP na prebivalca, dostopnost izobrazbe ter pričakovano življenjsko dobo in tako izračunali poglavitne razlike med razvitim in razvijajočim se svetom.

Zimska idila na Norveškem, državi, kjer je kakovost življenja na najvišji ravni.

Foto: EPA

Kot so zapisali v izjavi, je napredek kljub velikemu izboljšanju neenakomeren: “Mnoge države so v zadnjih desetletjih prizadeli mnogi dejavniki: ekonomske krize, konflikti in epidemija virusa HIV – in to še preden so bile občutne posledice gospodarske krize.”


Sledite nam


RSS Ustavi se!

 • Obljubili smo, da bodo prisluhnili, in smo.
  Vseslovenska javna pobuda Ustavi se!, ki je že tretje poletje opozarjala na posledice prehitrega tempa življenja, njihove vzroke in rešitve, se zaključuje. Letos so Slovence nagovorili s pozivoma: Ustavi se! … In povej. / In prisluhni. Tak slogan so izbrali, ker pogrešajo dvosmerno komunikacijo.
 • Manca Fekonja: Jazz me navdihuje in mi ustavi čas
  Manca Fekonja je stara 18 let in obiskuje 4. letnik gimnazije Ljubljana za Bežigradom. Že od malih nog je glasba njen način komuniciranja. To potrdijo tisti, ki jo poznajo in so skupaj z njo odraščali. Manca in glasba sta bila eno.
 • Na “ustavi se dnevu” v Celju
  V soboto smo se Dormeo Slovenija in ekipa Ustavi se! ustavili v Citycentru v Celju.
 • Zaveza Sloveniji: prostor za odprto komunikacijo
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je podprlo javno pobudo, saj pristna in odprta komunikacija v praksi pomeni pogoje za uresničevanje strateških usmeritev ministrstva in Vlade pri uresničevanju svojih ciljev.
 • Kako utišati glas notranjega kritika
  Vsi imamo notranjega kritika. To je glas znotraj nas, ki nam šepeta, da nismo dovolj pametni, močni, sposobni, talentirani, privlačni, izobraženi. S tem prebuja dvom in nezaupanje v naše moči in sposobnosti. Del nas je prepričan, da nas ta glas varuje, zato mu verjamemo. Vendar notranjega kritika lahko tudi utišamo!